Premijera predstave “Sirano de Beržerak” u Dječjem pozorištu RS

Predstava “Sirano de Beržerak” koju je po tekstu Igora Bojovića režirao Jug Radivojević biće premijerno izvedena sutra u 19 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Naslovnu ulogu, Sirana de Beržeraka, igra Aleksandar Blanić, a Princezu Roksanu igra Ana Anđelić. Grofa de Plisa tumači Đorđe Janković, Madmoazelu Šizelu Aleksandra Spasojević a Lepog Kristijana Dragan Vučić. Kadete igraju Saša Terzić i Dragan Banjac.

Pomoćnik reditelja, koji je ujedno zadužen i za scenski pokret je Igor Damnjanović, muziku potpisuje Božidar Obradinović, obojica iz Beograda. Scenografiju i kostim radile su Berina Šuščević i Jelena Savić iz Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Jugu Radivojeviću ovo je četvrti projekat realizovan u Dječijem pozorištu RS, jer je ranije režirao predstave “Petar Pan”, “Orlovi rano lete” i “Tom Sojer”.

V.d. direktora Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković podsjetila je da je Jug Radivojević dobro poznat banjalučkoj publici i kroz predstave koje je režirao u Narodnom pozorištu RS.

– Igrati za djecu je jednako važno i ozbiljno kao i igrati u velikim dramskim projektima za odrasle. Prečesto zbog neznanja ili neiskustva potcjenjujemo ono što igramo za djecu, a zapravo je ta igra mnogo uzvišenija. Ponekad odrasli iz pristojnosti aplaudiraju, ali kod najmlađe publike takvih trenutaka nema. Djeca su najiskrenija publika – rekla je Ljiljana Labović Marinković.

Reditelj Jug Radivojević istakao je značaj predstava koje se rade za mališane i ukazao na njihov obrazovni značaj u vremenu kada televizije imaju siromašan program za najmlađu publiku.

Glumac Aleksandar Blanić naglasio je da mu je naslovna uloga u novoj predstavi veoma značajna.

– Svaki glumac bi trebao da u svojoj karijeri ima značajne uloge koje se posebno ističu. Sa pravom mogu da kažem da je to za mene uloga Sirana de Beržeraka – kaže Blanić.

Izvor: Glas Srpske

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: