Koncert Dinka Blagojevića u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 28. februara (petak) 2020. godine u 20:00 časova održaće se koncert DINKO BLAGOJEVIĆ (klavir).

Besplatne pozivnice za koncert mogu se preuzeti na biletarnici Banskog dvora u periodu od 10:00 do 18:00 časova.

Dinko Blagojević je rođen 1975. godine u Gradišci. Nižu muzičku školu završava u Gradišci u klasi prof. Fatime Gušić, a srednju muzičku školu u Banjoj Luci te Zemunu u klasama prof. Branke Kuzmanović i Zorane Grbić. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović. Magistrirao je na Akademiji umjetnosti Banja Luka u klasi istog profesora. Usavršavao se na majstorskim kursevima profesora Dušana Trbojevića, Nevene Popović, Žan – Klod Penetijea i Aleksandra Serdara.

Kao solista i član kamernih ansambala nastupio je na različitim muzičkim svečanostima u Zemunu, susretima muzičkih akademija u Novom Sadu te na koncertima studenata klavirskog odsjeka FMU u dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu. Dobitnik je diploma na republičkom takmičenju “Petar Konjović” u Beogradu 1993. godine te na međunarodnim takmičenjima “Frederik Šopen” u Rimu 1994. godine i “Nikolaj Rubinštajn” u Parizu 1997. godine. Na takmičenju mladih pijanista u Nišu 1997. godine osvaja drugu nagradu kao solista kao i prvu nagradu u kategoriji klavirskog dua.Održao je solističke koncerte u Beogradu: Dom kulture Sutdentski grad, Galerija kulturnog centra kao i u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti. Solističke koncerte je održao i u Gradišci i Doboju a snimao je za Televiziju Srbije (studija Beograd i Novi Sad) i Radio – televiziju Republike Srpske. Od prvih dana profesionalnog angažmana u Banjoj Luci, učestvuje u nizu nastupa i tako doprinosi bogatstvu muzičkog života grada. 2000. godine održava solistički koncert u koncertnoj dvorani Banskog Dvora. U organizaciji Francuskog kulturnog centra učestvuje na koncertima muzike francuskih kompozitora u Banjoj Luci, Prijedoru, Brčkom i Bijeljini. Učesnik je prvog Nikoljdanskog koncerta 2000. godine.

Intenzivno sarađuje sa Srpskim pjevačkim društvom “Jedinstvo”. Sarađuje i sa ženskim gradskim horom “Lira” iz Gradiške. Dva puta je učestvovao na manifestaciji “Dučićeve večeri poezije” u Trebinju. U Gradišci i Banjoj Luci održava resitale sa kanadaskom sopranom Silvi Dišeno. Nastupao je sa orkestrom “Pro Klasika” kao i sa orkestrom Akademije umjetnosti Banja Luka. U toku 2010. godine učestvuje u projektu didaktičkih koncerata širom RS i Bih (“Karneval životinja” Kamij Sen – Sansa) kao i na koncertantnoj večeri pod nazivom “Veče dueta” održanoj u Banjoj Luci, Sarajevu i Beogradu. Jedan je od učesnika Akademije umjetnosti Banja Luka na koncertu održanom u julu 2010. godine u Ragonji (Italija). Trenutno radi kao vanredni profesor na katedri za klavir Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: