Grijanje! Reakcija iz Gradske uprave na odluku Ustavnog suda

Reakciju Uprave grada Banjaluka na odluku Ustavnog suda RS. Očigledno “prvi ljudi” Banjaluke ne odustaju od tjeranja građana da koriste usluge grijanja i to od privatnog preduzeća koje je novcem (kreditom) građana Banjaluke i napravljeno.

Reakcija Uprave grada Banjaluka:
Povodom odluke Ustavnog suda Republike Srpske o ustavnosti pojedinih odredbi Odluke o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, Grad Banja Luka ukazuje da odluka Ustavnog suda još nije ni javno objavljena niti dostupna u primarnom obliku.

 

Ustavni sud, podsjećamo, nije objavio niti dostavio odluku nijednom subjektu, pa tako ni onima koji se već javno oglašavaju o ovoj temi. U ovom trenutku, dostupno je samo saopštenje Ustavnog suda, što nije dovoljno za kompletno zaključivanje.

Prema saopštenju Ustavnog suda, vidljivo je da su neustavnim ocijenjeni samo jedan član i jedan stav drugog člana Odluke o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, a ne kompletna ili veći dio odluke. Naprotiv, ničim nije narušena cjelovitost i koherentnost važeće odluke Skupštine grada.

Član koji je oglašen neustavnim odnosi se na kaznene odredbe, a jedan stav jednog člana na potrebu sklapanja ugovornog odnosa između isporučioca i korisnika, što ne mijenja status postojećih korisnika usluge daljinskog grijanja.

Napominjemo da je već, na osnovu presuda redovnih sudova, ocijenjeno da su lica kojim se već isporučuje toplotna energija, u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima, korisnici usluga i samim tim obveznici plaćanja toplotne energije.

Ako je suditi po sadržaju saopštenja, ova odluka Ustavnog suda neće proizvesti bitne promjene u sistemu grijanja i bilo kakve druge posljedice po korisnike sistema gradskog daljinskog grijanja.

U svakom slučaju, Grad Banja Luka će poštovati predmetnu odluku Ustavnog suda.

Grijanje! Ustavni sud potvrdio, ne mogu se građani tjerati da koriste usluge EKO Toplane

Hvala gradonačelniče za “Eko Toplanu”!

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: