Odvoz starog kauča 11 maraka! Cjenovnik Čistoće

Po novom cjenovniku „Čistoće“, Banjalučani od sada imaju mogućnost da plate odvoz samo jednog komada namještaja, što košta 10 maraka plus PDV.

U gradu se, nažalost, odomaćila negativna praksa da građani bacaju stari namještaj uz kontejnere i na divlje deponije širom Banjaluke, zbog čega je, kako navode nadležni, i uvedena ova nova usluga.

– Bacanje kabastog otpada po gradu predstavlja veliki problem i nadamo se da će ova cijena od 10 maraka plus PDV po komadu biti prihvatljiva sugrađanima – istakao je tehnički direktor “Čistoće” Milan Plavšić.

Podsjetio je da i dalje postoji opcija iznajmljivanja kontejnera za krupni otpad po cijeni od 125 maraka i više, zavisno od veličine.

U Gradskoj upravi nedavno su rekli da skoro svakodnevno izdaju naloge “Čistoći” za uklanjanje razbacanog otpada.

– Naša je molba i prijedlog ka ovom preduzeću zato bio da u ponudu uvedu nove tarife, kako bismo domaćinstva stimulisali da odlažu komunalni otpad, ali da im to nije veliki trošak. Nadam se da bi ovo moglo doprinijeti smanjenju kabastog komunalnog otpada u gradu i da će se građani radije odlučiti da plate 10 maraka za odvoz smeća nego da bacaju na divlje deponije – poručio je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

Najavio je da Grad paralalelno nabavlja još kamera kojima će snimati nesavjesne pojedince koji nepropisno bacaju otpad širom grada. Podsjetimo da su skrivene kamere već instalirane na više lokacija i u javnosti su objavljeni prvi zabilježeni snimci sugrađana koji uz konjener bacaju stari namještaj i bijelu tehniku, dijelove mašina i automobila, te građevinski otpad. Ovi slučajevi su dalje proslijeđeni komunalnoj policiji.

Zbog nepropisnog odlaganja otpada građani mogu biti kažnjeni sa 100 do 1.000 KM, samostalni preduzetnici sa 200 do 1.000 KM, odgovorno lice u pravnom licu od 200 do 1.800 KM i pravna lica od 500 do 7.000 KM.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove najavili su i novi projekat selektivnog prikupljanja otpada za iduće proljeće, koji bi za početak uključio 229 domaćinstva iz Rosulja. Biće obuhvaćena domaćinstva u ulicama: Stevana Markovića, Radoslava Lakića, Milana Stevilovića i XIV srednjobosanske brigade.

U domaćinstvima u ovim ulicama biće postavljene po dvije kante za otpad od 240 litara, od kojih jedna za komunalni otpad i biootpad, a druga za otpad za reciklažu: papir, karton, plastičnu i metalnu ambalažu, te staklo.

U fokusu nisu zgrade i naselja u kojima su postavljeni kontejneri, već ulice iz kojih se otpad prikuplja sa kućne adrese, koji su inače i najčistiji dijelovi grada.

– Domaćinstva će ubuduće imati i zadatak da razdvajaju otpad, što će radnici „Čistoće“ takođe odvoziti. Zauzvrat, odnosno kako bi ih stimulisali da razdvajaju otpad ponudićemo im umanjenje trenutne cijene odvoza komunalnog otpada za 30 odsto – naglasio je Bilčar, dodajući da će dobrobiti realizacijom projekta biti višestruke.

Na osnovu iskustva i rezultata iz ovog dijela grada, projekat će se polako proširiti i na druga naselja.

Nepropisno odlaganje
Banjalučani su putem aplikacije “Građanska patrola” prošlog mjeseca prijavili nepropisno odlaganje otpada na više lokacija i to u ulicama: Zelengorskoj, Stevana Bulajića, Bulevar cara Dušana i Krajiških brigade, Dujka Komljenovića, Franca Šuberta, Cara Dušana, te u naselju Dragočaj.

Izvor: SrpskaInfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI