Gradski tamburaški orkestra u Banskom dvoru

Gradski tamburaški orkestar Banjaluka održaće tradicionalno večeras i sutra u koncertnoj Sali Banskog dvora dva novogodišnja gala koncerta pod nazivom “Ja te pjesmom zovem” sa početkom od 20 časova.
Zlatan Mirić, dirigent GTO kaže da se ovi nastupi približavaju dvodecenijskom jubileju (datum osnivanja 2001), ali da svaki novi nastup ima svoju čar iznenađenja, kako zbog repertoara tako i zbog novih muzičara na sceni.

– Ogroman je broj ljudi dao svoj doprinos radu GTO u proteklih 18 godina i pored velike želje ne mogu da ih sve pomenem, ali moram istaknuti moje prethodnike na dirigentskom mjestu Zdravka Ćosića, Davorina Grodzdanića, Branku Radošević i Jelenu Jovanić, koji su dali ogroman muzički i pedagoški doprinos radu orkestra. Moram izdvojiti bukvalno nemjerljiv rad i menadžerski doprinos osnivača i predsjednika orkestra Spomenka Guzijana tokom svih godina rada. Posebno bih pomenuo, pokojnog čika Branka Davidovića, prvog predsjednika i čovjeka koji je bio jedan od stubova GTO u svakom pogledu, te muzičara čije je znanje i ljudski karakter neizbrisivo utkano u rad ovog orkestra – kaže Mirić i dodaje da orkestar kao i svako amatersko društvo mijenja sastav.

– Iako se mi držimo kada je u pitanju sastav članstva gesla Politikinog zabavnika: “ Svi od 7 do 107 godina” orkestar kao i svako amatersko društvo u nekih 4/5 godina mijenja veći dio sastava, pošto mlađi članovi idu na fakultete ili mijenjaju mjesto življenja, tako da je ove godine od nekih 30 članova iz prošle godine ostalo desetak muzičara. Sve se te promjene osjete na zvuku i na repertoaru, pošto kontinuitet postoji, ali uz stalno osvježavanje polaznicima naše Škole tambure, paraleno se osvježava i muzika orkestra, što je po meni, pozitivna stvar – kaže dirigent GTO.

Tamburaška muzika svakom godinom postaje sve snažniji dio domaće muzičke tradicije i jedan od prepoznatljivih simbola Banjaluke, ali i dalje se po Mirićevim riječima trude da održe korak sa vremenom.

– Prije nekoliko godina imali smo za Novogodišnji koncert temat sevdalinke, zatim evergrin muzike pa prošle godine operske muzike, dok se ove godine vraćamo malo tamburaškoj tradiciji kroz kafansku muziku. Naravno, onaj segment kafanske muzike, koji ima kvalitet i značaj istinske muzike, a ne kiča i šunda, zbog čega i koncert nosi naziv “Ja te pjesmom zovem”. Imaćemo na repertoaru pjesme Cuneta Gojkovića, Tome Zdravkovića, Silvane Armenulić i drugih velikana kafanske pjesme. Sa druge strane repertoar jeste malo muzički lakši, dijelom i zbog toga što smo mijenjali velik dio članova, pa smo još u fazi usviravanja orkestra i bilo bi vrlo nezahvalno da mlađe članovima opteretimo vrlo zahtjevnim muzičkim formama poput opere ili klasične muzike – kaže Zlatan dodajući da će GTO za ovaj koncert imati ogromnu pomoć čak devet vokalnih solista.

– Za ovako postavljen program imali smo ogromnu pomoć naših stalnih vokala te nama dragih gostiju, redom vrhunskih pjevača. Sa nama je ponovo naša stara prijateljica Aleksandra Radović, tu su i Biljana Nedić, Aljoša Đumić, Dejan Ćulum, Velimir Blanić, Danijela Knežević, Nataša Vukojević te Toni Popovići iLjuban Trbojević, jedna probrana ekipa odličnih vokala koji će svaki na svoj način obogatiti naš nastup – kaže talentovani muzičar i pedagog.
Gradski tamburaški orkestar pokupio je proteklih godina brojne nagrade u regionu uz odlične kritike stručne javnosti, a Mirić kaže da su ova priznanja bila ogroman podsticaj za cijeli okrestar.

– Da nismo zaspali na lovorikama govori činjenica da je prije par dana predstavljen prvi album “Poziv na ples” sa autorskim pjesmama. Snimali smo u studiju “Oksigen” kod Mome Nikića. Mnogo smo ponosni na urađeni posao, jer je riječ o prvom albuma GTO sa našim autorskim pjesmama tamburaške muzike, koje su otpjevali Aleksandra Radović i Aljoša Đumić. Spot za pjesmu “Banjalučkom ulicom” smo već predstavili prije par dana uz odlične kritike. Ukupno je snimljeno devet numera koje, iako su tamburaške muzik, na neki način odskaču iz klasičnih kanona za ovu vrstu muzike i drže duh vremena uz priključak muzičkom ukusu mlađih generacija. Same pjesme nastale su zadnjih pet, šest godina a neke su već izvođene na našim nastupima širom regiona poput pjesme “Jedna suza”, koja već ima velik ugled kod ljubitelja tamburaške muzike -kaže Mirić.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: