Na mjestu nekadašnjeg Radija Banjaluka, odnosno RTRS-a, grade se dva glavna i četiri pomoćna objekta. Regulacioni plan predviđa izgradnju hotela, sa svim potrebnim pomoćnim sadržajima, te parkig mjestima.

Hotel bi trebalo da bude niže spratnosti, odnosno da sadrži, podrum, prizemlje, jedan sprat. Gradnja hotela tek je počela.

Već izgrađeni objekat, sa staklenom prednjom fasadom, planiran je kao italijanski restoran, te prema regulacionom planu  ima suteren, prizemlje, jedan sprat i potkrovlje.

U manjim prizemnim objektima ozidanim opekom, planirano je da bude smješten restoran nacionalne kuhinje.

Lokacija na kojoj se gradi hotel i pomoćni objekti, dio je ambijentalne cjeline dijelova ulica Kralјa Petra I Karađorđevića i Mladena Stojanovića uvrštene na Privremenu listu nacionalnih spomenika BiH, te prema tome uživa najviši stepen zaštite, odnosno cjelokupni prostor ambijentalne cjeline nalazi se u I zoni zaštite. Prema stručnom mišljenju Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa, objekti nisu evidentirani kao kulturna dobra nego su dio ambijentalne cjeline koja je pod zaštitom, te su za iste ovakve izmjene prihvatljive.

U okviru ambijentalne cjeline evidentirana, odnosno zaštićena,  su stabla i to: 4 javora mliječa, 3 bora, 2 sofore, 2 lipe, 2 smrče, 2 katalpe, 2 pačempresa, 1 klen i 1 platan.

Ranije objavljeni tekst:

Zavirite! Samo to je građanima Banjaluke i dozvoljeno!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: