Loše držanje za računarom može pruzrokovati hroničnu bol u vratu, leđima, rukama, nogama pa čak i stopalima. Nepravilno sjedenje za računarom može trajno naškoditi vašem tijelu. Ukoliko ne sjedite pravilno za računarom mogli biste osjetiti bol u leđima, bol u vratu, bol u koljenima i peckanje u prstima. Kako se ne biste umorili ili čak povrijedili , važno je da pravilno sjedite.

Nekoliko savjeta za pravilno sjedenje za računarom:

Prvi korak prema boljem položaju tijela je podešavanje stolice na pravilnu visinu. Vaša stopala bi trebala biti ravno na podu, bedra paralelna sa podom, a koljena savijena pod uglom od 90 stepeni.

Namjestite računar. Oči bi trebale biti u ravni s vrhom monitora. Nagnite monitor pod uglom od oko 15 stepeni za optimalan položaj vrata koji neće naprezati vašu kičmu. Zbog zdravlja očiju, sjedite dovoljno daleko od monitora (između vašeg lica i monitora trebalo bi biti oko 50 cm razmaka).

Povucite tastaturu prema sebi, u visini laktova kad su vam ruke upuštene. Kako biste zaštitili laktove i ramena, nemojte se naprezati pomicanjem prema naprijed kako biste dohvatili tastaturu. Držite lakat pod pravim uglom. Ako vaš sto nema posebnu policu za tastaturu, podignite stolicu, a pod noge stavite mali podest kako biste održali ugao nogu pri sjedenju. Stopala uvijek trebaju biti na podu. Povremeno pogledajte u plafon kako biste opustili mišiće.

Uvedite vježbe istezanja!

 

 

 

 

 

 

 

 

Video lekcija iz pravilnog sjedenja za računarom:

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI