“Akvana” u gubicima, zbog kiše radili samo dva dana

Svakodnevna kiša i zahlađenje, poznati banjalučki bazen “Akvana” puni dugovima. Gradski “Akva park”, koji je nekada sezonu otvarao u maju, ove godine niko ne posjećuje ni u junu, što znači gomilanje gubitaka i poslovanje koje je u dobra vremena bilo ispod linije rentabilnosti.

“Akva park” svoja vrata za kupače otvorio je 13. juna, međutim, zbog kiše i ružnog vremena, kupači su ovo mjesto posjetili svega dva dana, prenosi Capital.ba.

– Imamo jako lošu sezonu. Već je kraj juna, a mi nemamo posjeta. Vrijeme koje je iza nas nije dozvoljavalo da popunjavamo naše kapacitete. Stvaraju nam se ogromni troškovi. Mi svaki dan kada smo u punom kapacitetu izdvajamo 1.000 KM samo za struju, hlor i vodu, a kada nemamo kupača to je oko 400-500 KM. To su troškovi od oko 30.000 KM mjesečno, a naši prihodi trenutno iznose svega 15.000 KM – kaže za portal Capital direktor “Akvane” Vedran Mitrović.

Uprava preduzeća gleda u nebo, nadajući se da će im sezonu malo popraviti naredna dva mjeseca.

Javno preduzeće “Akvana” u sklopu kojeg se nalazi Gradski olimpijski bazen, restoran i “Akvua park” godinama unazad negativno posluje.

Samo tokom prošle godine ovo preduzeće poslovalo je sa gubitkom u iznosu od 486.640 KM, a godinu ranije ova cifra je bila znatno veća te iznosila čak 1,3 miliona KM.

Mitrović ne sumnja da će ovo biti jedna od najtežih godina.

– Još nismo radili šestomjesečni izvještaj poslovanja našeg preduzeća, ali se može reći da otprilike imamo gubitke od blizu pola miliona KM – rekao je Mitrović.

Dodaje da će se ovo preduzeće, u dogovoru sa Gradom Banjaluka kreditno zadužiti oko 3,2 miliona KM da bi pokrilo sve troškove koje “Akvana” ima u posljednjih 12 godina od osnivanja. Ne vide drugi način izmirenja svih dospjelih obaveza.

Ističe da su u posljednje tri godine kroz restruktuiranja i smanjenje troškova otpustili veliki broj radnika.

Broj zaposlenih u “Akvani” trenutno iznosi 62, a u posljednje tri godine otpušteno je 36 radnika.

Situaciju je dodatno otežala i kriza uzrokovana pandemijom virusa korona, kada su zbog vanredne situacije bili zatvoreni i Gradski olimpijski bazen i restoran “Akvana” koji posluju u sklopu ovog javnog preduzeća.

Gradski olimpijski bazen svoja vrata otvorio je nakon skoro tri mjeseca, te počeo sa radom 25. maja, a restoran koji je svoje poslovanje preusmjerio na organizovanje raznih događaja ostaje i dalje zatvoren.

– Mi tri mjeseca uopšte nismo radili. Gradski bazen je bio u tom nekom hladnom režimu, bazen se ne može samo ugasiti pa upaliti. Prije otvaranja, u mjesecu aprilu, radili smo redovni godišni remont koji inače radimo u avgustu, s obzirom da očekujemo da ćemo i tada raditi. Restoran u sklopu “Akvane” isto ne radi. Inače smo koncept poslovanja usmjerili na organizovanje proslava, od rodjendana, krštenja i svadbi, međutim sve što je sad bilo zakazano, otkazano je – kazao je Mitrović.

Ove godine u planu su bile i neke investicije i proširenje Aqua parka, ali kako navodi Mitrović do toga neće doći, te se o tome može pričati nekih narednih godina.

Izvor: Capital.ba

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI