Svjedoci se nisu sjećali ničega, a policajac koji je izdao nalog otišao da radi u Sloveniju

Danas je na redu bio Ozren Perduv, člana neformalne grupe građana “Pravda za Davida”. Njemu se ovom prekršajnom prijavom na teret stavlja kršenje javnog reda i mira uzvikivanjem povika “Pravda!” na platou ispred hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Rekao nam je kako je to za njega drugo po redu suđenje, a da ih ukupno ima trideset ili četrdeset, te da će ih još biti u najavi. Do kraja juna i u toku jula imaju zakazana suđenja skoro svaki dan

Kaže kako očekuje istu presudu Osnovnog suda kao što je bilo u slučaju iz februara.

” Nakon oslobađajuće presude Osnvnog suda, MUP je odlučio da podnese žalbu Okružnom sudu, koji je po ovom pitanju samo potvrdio ono što je rekao Osnovni sud, odnosno odbijena je žalba MUP-a. Sve mi se čini da se ovo dešava da se skrene pažnja i fokus sa pitanja zbog kojeg smo se mi i pojavili i zbog kojeg nas proganjaju. Dakle jedino i pravo pitanje je šta je bilo sa momkom Davidom Dragičevićem, ko ga je ubio, ko ima pravo da zataškava zločin a sve ovo su sporedna pitanja” kaže Perduv za BUKU.

Ozren Perduv rekao nam je nakon suđenja kako su se pojavili svjedoaci na suđenju ali da se oni bukvalno ničega nisu sjećali. Suđenje je trajalo svega pola sata.

“Policijski službenici svjedoci su rekli da se ničega ne sjećaju. Na sudijino putanje zašto su onda došli, isti su rekli da su poslati od strane svoje policijske stanice. Policajac koji je izdao prekršajni nalog, čini mi se Enes Mušanović, nije se pojavio, jer je napustio MUP i otišao da radi u Sloveniju” rekao je Perduv za BUKU.

On je dodao kako mu se čini da je ovo bila taktika upravo zbog presude Okružnog suda, koji je odbio žalbu MUP-a RS

Podsjetimo, Okružni sud u Banjaluci odbio je ranije kao neosnovanu, žalbu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske odnosno Policijske uprave Banjaluka na rješenje Osnovnog suda u Banjaluci kojim je taj sud kao neosnovanu odbacio prekršajnu prijavu policije upravo protiv Perduva.

“Ovom sistemu izgleda pravi problem uzvik “Pravda” a ne pravi problem što se ubice slobodno kreću i što je ubistvo još uvijek nerazjašnjeno To nije normalno i zato smo mi tu gdje jesmo.” kaže za BUKU Perduv

Dodaje kako je današnje suđenje bilo zakazano zbog uzvika “Pravda” tokom okupljanja prošle godine ispred porte crkve Hrista Spasitelja.

” To što je bilo u februaru me je teretilo za uzvik 2.maja 2019.godine, ovo danas je za 28.maj.2019.godine. Imam još tri ili četiri prekršajna naloga za dane između 22.i 28. maja. Stigao je poziv, i naredno suđenje je zakazano za 28.juli.” rekao je on.

On je prokomentarisao i činjenicu da je sve i jedna prekršajna prijava za uzvik “Pravda” odbačena.

” One i dalje stižu. Sud ovdje samo radi svoj posao. Mi smo svi tada u maju tražili sudsko odlučivanje. Bilo je skoro sto prekršajnih naloga i svi smo predali te prekršajne naloge i onda sud mora raditi svoj posao i da odluči po svim tim pitanjima. Međutim meni nije jasno, zbog čega policija kada se i pojavi na ročištu ne odustane od toga veće s eoni i dalje upinju i pokušavaju da dokažu nešto što se dokazati ne može. Oni ne žele odustati od toga , oni pokušavaju na bilo koji način da dokažu krivicu, a mi nikakav prekršaj nismo počinili. Danas im zadajemo još jedan ozbiljan udarac. Nama su mnogi reklai da su iznenađani što ovako sud postupa, iznanađeni su što takve udarce doživljava MUP. Sve ovo dovoljno razotkriva ono što mi od ranije govorimo a to je koji je njihov jedini cilj a to je da zastraše ljude, da ih progone, i da represijom vrše diskriminaciju ljudi misleći da će tako staviti tačka na istragu i traženje pune istine o ubistvu Davida Dragičevića.” rekao je Perduv za BUKU.

On kaže kako ta istraga navodno i dalje traje.

” Skoro su prošle dvije godine od početka od pokretanje neke navodne istrage. Tu nema nikakve istrage. Mi očekujemo da će ovo završiti kao istraga ubistva Milana Vukelića, ali mi sve ovo radimo da se to ne desi, da ne traje godinama. Sam advokat Ifet Feraget ali i mnogi drugi rekli su kako bi se slučaj ubistva mogao riješiti u 24 časa, samo kada bi neko želio da se to riješi. Očigledno je da se to ne želi” rekao je Perduv za BUKU.

Ono što svakako budi bojazan kod članova grupe “Pravda za Davida” jeste činjenica da su dva ročišta po sudskom odlučivanju zakazana u Laktašima, konkretno 30. juna i 7. jula. Banjalučki aktivisti boje se da ne bi došlo do promjene sudske prakse te da bi sud mogao odlučiti suprotno Osnovnom sudu u Banjaluci.

Izvor: Buka 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: