Zatvorena pozorišta

Taman kada je kultura u Banjaluci počela da se budi i dobija više prostora da diše i stvara, virus korona je zadao još jedan udarac, te ponovo zatvorio pozorišta.
Narodno pozorište Republike Srpske je u subotu, dan nakon održane premijere predstave „Derviš i smrt“, koja je ranije odgađana zbog pogoršanja epidemiološke situacije, obustavilo rad naredne dvije sedmice.

Kako iz pozorišta poručuju, odluka o obustavljanju rada isključivo je definisana kao mjera predostrožnosti imajući u vidu da se epidemiloška situacija pogoršala.

– Situacija koja nas je zadesila predstavlja izuzetno težak period za oblast umjetnosti i kulture. Od marta tekuće godine smo izgubili značajne prihode od prodaje karata i neophodan je podsticaj – rekla je direktorka ove kulturne ustanove, Maja Dodig.

Publika je ovu odluku dočekala sa razočarenjem, posebno kada je u pitanju igranje predstave „Derviš i smrt“, koje svi Banjalučani željno iščekuju.
Prisutno je ogromno interesovanje publike za predstavu „Derviš i smrt“. Sva tri termina nakon premijernog izvođenja su rasprodata. Nadamo se da naša publika ima razumijevanje, jer je u ovom trenutku zdravlje na prvom mjestu – naglasila je Dodigova.
Slična situacija zadesila je i Gradsko pozorište „Jazavac“ koje je juče obustavilo rad. Iz ovog pozorišta navode da biletarnica neće raditi do 10. novembra i da je izvođenje predstave „Celo telo tu me boli“, koje je planirano za 7. novembar, otkazano. Takođe, otkazuje se i premijera predstave „Skupština“, kao i sva izvođenja ove predstave tokom novembra.

Razlog je još jednom, pogoršana epidemiološka situacija.

I Dječije pozorište Republike Srpske je prestalo izvoditi predstave od prošlog vikenda, a kako kažu, neće igrati ni ovaj.

– Svjesni smo situacije i ne želimo se takmičiti sa virusom. Ipak, kao što naša publika i svi naši pratioci mogu da vide, mi to nismo javno objavili. Nećemo da zbunjujemo ljude i da stvaramo paniku. Za ova dva vikenda koja ne igramo, neće propasti ništa. Ako situacija bude povoljnija, mi igranje nastavljamo već naredni vikend – rekla je direktorka pozorišta, Ljiljana Labović Marinković.
Ona naglašava da je najvažnije da su glumci tu, svi na broju i svi zdravi.

– Mi najnormalnije radimo, ali igranje predstava je pomjereno. Pauza u igranju neće značajno uticati ni na jedno pozorište u svijetu, jer publika će uvijek biti tu kada vremena budu bolja. Mi smo odgovorno društvo i sigurna sam da se naši teatri stalno preispituju koliko je odgovorno igrati danas, te nastoje svoju publiku sačuvati. Ono što možemo izgubiti je novac, ali novac nema nikakav značaj u odnosu na čovjeka. Ja ne želim da izgubimo nijednog roditelja, nijednu baku, ni dedu koji ulaze u naše pozorište. Oni su važniji od svakog novca – poručila je.

Ona dodaje da u ovoj situaciji žele prenijeti pozitivne poruke i podršku, te će njihova sljedeća objava biti kada ponovo budu igrali i nadaju se da će to biti što prije.

– Mi sprovodimo sve potrebne mjere u ovoj situaciji. Naša publika su djeca i dede i bake, to su sve osjetljive grupe na koje moramo posebno da pazimo. Ne želimo izgubiti povjerenje naše vijerne publike. Već sada smišljamo šta za dječicu možemo pripremiti u decembru. Možda neko pokretno „Snješkovo“ kako bi se družili vani. U svakom slučaju pratimo situaciju i smišljamo šta je najbolje za naše posjetioce – objasnila je.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: