Za čišćenje „Incela“ od piralena 300 000 dolara, pola od obećanog

Za sanaciju zaraženog zemljišta u krugu Poslovne zone „Incel“ u Banjaluci od Vlade Švedske neće biti uplaćeno 600.000 dolara, već, u najboljem slučaju, samo pola tog iznosa, saznaje.
Prema našim informacijama, Vlada Švedske je odobrila 600.000 američkih dolara koji će se koristiti za sanaciju i uklanjanje otpada, ali taj novac nije namijenjen samo za Republiku Srpsku, nego i za FBiH.

Za sada nije sigurno ni kada će ove pare stići u Republiku Srpsku, ali se svi nadležni nadaju da bi to moglo biti ove godine.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju su nam rekli da su ta sredstva bila namijenjena za četvrtu komponentu projekta „Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama u industrijskom sektoru upravljanja otpadom“.

– Prema projektu, četvrta komponenta ovog projekta – Upravljanje i odlaganje piralena iz napuštenih industrijskih kompleksa, trebalo je da se realizuje u četvrtoj godini realzicije projekta – rekli su u ovom ministrstvu.

Međutim, s obzirom na veoma ozbiljnu situaciju s piralenom na području Poslovne zone „Incel“ reagovala je ministarka Srebrenka Golić i zatražila da se ova komponenta provede kao prva.

– Golićeva je na sastanku sa švedskim ambasadorom u BiH podnijela inicijativu da se navedena 4. komponenta projekta u Republici Srpskoj realizuje u prvoj godini projekta, što su donatori i UNDP prihvatili. Nakon toga je i Upravljački odbor projekta na vanrednoj sjednici prihvatio da se u Republici Srpskoj taj projekat realizuje u prvoj godini – pojasnili su u ministarstvu.
To je dogovoreno uz uslov, koji su postavili predstavnici FBiH u Upravljačkom odboru, da to ne ugrozi sanaciju jednog kompleksa u tom entitetu.

– Iznos od 600.000 dolara je ukupan i za Republiku Srpsku i za Federaciju, a Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ne odobrava bilo kakva sredstva po ovom projektu, nego su samo dali saglasnost sa drugim članovima Upravljačkog odobra da se posao predviđen za četvrtu godinu uradi u prvoj godini – poručili su iz pomenutog ministarstva.

Oni su pojasnili da se još ne može govoriti o iznosu koji je potreban za sanaciju kompletnog zemljišta u “Incelu”, jer još nema rezultata svih analiza.

Rezultati u utorak
Prema našim saznanjima, završene su sve analize zemljišta na području Poslovne zone „Incel“ i u toku je obrada svih dobijenih podataka.

U utorak je u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske dogovoren sastanak na kojem će biti predstavnici svih nadležnih institucija koje su učestvovale u analizi rješavanja problema piralena u „Incelu“.

Nakon sastanka planirano je i da javnost bude upoznata sa ovim rezultatima.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: