Za bazen nikada nije kasno, sve što treba da znate o bazenima

Za uživanje u vodenim radostima ne morate ići na jezero izvan grada ili na more. Postoje odlični bazeni za dvorište i vi i vaša porodica moći ćete uživati u njemu u vlastitom dvorištu. U vodiču za kupovinu također možete naučiti kako se održavaju bazeni u dobrom stanju dugi niz godina.

Na šta se fokusirati prilikom izbora, koji su bazeni u ponudi i koji odabrati?

Način i učestalost upotrebe

Prvo dobro razmislite koliko često i za šta će se bazen koristiti. Ako ga želite koristiti samo ljeti, biti će ti dovoljan samonosivi gumeni bazen. Međutim, ako želite produžiti sezonu kupanja, vaš izbor trebalo bi da budu bazeni sa čvrstom konstrukcijom, pokrivačem te većom dubinom i dužinom. Također možete odabrati samo mali dječji bazen koji ćete koristiti za igru s djecom.

Lokacija bazena

Najvažnije je da je bazen postavljen na sunce. Na taj način nećete morati razmišljati o zagrijavanju vode. Trenutne konstrukcije takođe omogućuju djelomično slijeganje bazena u padinu, tako da ravnina terena nije ključni faktor pri postavljanju. Važno je, međutim, da postoji barem malo prostora oko bazena za priključak za  električnu energiju, filtraciju, stepenice i pokrivač bazena.

Bazeni u različitim oblicima

Možete birati između okruglog, ovalnog, pravougaaonog ili osmougaonog bazena. Oblik zavisi o planiranoj upotrebi bazena. Ako ćete bazen najčešće koristiti za provođenje vremena s porodicom i djecom, najbolji izbor biti će okrugli ili osmougaoni bazen. No, ako ćete uglavnom plivati u njemu, ovalni ili pravougaoni bazen biće prikladniji. Izbjegavajte komplikovane oblike jer takvi sa sobom donose probleme prilikom izbora pokrivača za bazen.

Kvaliteta izrade i sigurnost

Kod kupnje i izgradnje bazena, ne pokušavajte štedjeti ni na koji način. Uvijek je potrebno obratiti pažnju na visoku kvalitetu gradnje – rubovi i ostali metalni dijelovi ne smiju nigdje viriti. Omogućite si i plastične, višeslojne obloge koje su također otporne i na mehanička oštećenja.

Ne zaboravi na sigurnosne stavke poput ograde i senzora nivoa vode. Senzor će otkriti svaku promjenu na površini te npr. ako malo dijete padne u bazen, upozoriti će  glasnim zvukom. Ograda će biti posebno korisna ako imate stepenice pored bazena ili u njemu. Na nju se lako može osloniti kako bi se izbjeglo neugodno klizanje i moguće povrede.

Jednostavnost rada i održavanja

Kada se odlučite za kupovinu bazena razmislite i o održavanju. Hoćete li se za to sami pobrinuti ili ćete se odlučiti za vanjskog partnera? Prvo morate voditi računa o čistoći i kvaliteti vode, što znači da ćete trebati koristiti filtere i dodati dezinficijense. Često će biti potrebno voditi brigu o čistoći same površine bazena i uklanjati prljavštinu s dna. Za to se koriste posebni usisavači – ručni ili automatski. Čeka vas i priprema za zimovanje bazena na kraju sezone kupanja.

Vrste bazena

bazeni koji su postavljeni iznad zemlje i ne zahtijevaju iskopavanje zemlje, mogu biti gumeni ili s metalnom konstrukcijom, ali uvijek je poželjno ispod njih postaviti oblogu od geotekstila kako bi ih se zaštitilo od oštećenja.

su najskuplja, ali i najestetičnija verzija bazena, ne narušavaju izgled vrta, naprotiv, mogu izgledati atraktivno i luksuzno,
s lakoćom ih možete pokriti i namjestiti protutok, možete birati između bazena izrađenih od laminata, plastike, nehrđajućeg čelika ili betona.

  • Djelomično ugradbeni bazeni:

kompromis između gornjih verzija je djelomično ugrađen bazen, dio bazena je ukopan u zemlju, a ostatak je iznad površine, uobičajeni su izbor na padinama.

Materijal

Osnovni materijal je guma od koje se uglavnom izrađuju dječji bazeni. Također možete odabrati i različite PVC folije. Životni vijek takvih bazena je između 7 i 10 godina. Međutim, postoje i kvalitetniji materijali, uglavnom povezani s većim, ugradbenim verzijama. Ovi bazeni izrađeni su od laminata, keramike, betona ili nehrđajućeg čelika.

Dodaci

Nažalost, sama kupnja bazena nije dovoljna. Ako je bazen duže vrijeme ili tokom cijele godine u vrtu, takođe je potrebno voditi računa o pokrivaču bazena ili ceradi kako bi se spriječilo zagađenje bazena. Također možete postaviti i krov nad bazenom, što će omogućiti uživanje u bazenu i po lošem vremenu. Navlaka može poslužiti i kao zaštita od pada u vodu. Samostojeći bazeni mogu se postaviti direktno na tlo, pa je također potrebno dobro paziti na zaštitnu oblogu koja ima funkciju toplotne izolacije i štiti od preranog trošenja.

Pumpa je najbolje rješenje ako ne želite puniti bazen klasičnim vrtnim crijevom. Vodena pumpa ubrzava punjenje, a ujedno omogućuje korištenje vode iz udaljenijih izvora. Vodu u bazenu također treba filtrirati, pa se pobrinite za odgovarajuću opremu za filtriranje. Dvije su osnovne vrste filtracije – kartonska i pješčana. Kartonski filteri imaju prednost u tome što mogu uhvatiti i najmanju prljavštinu, dok su filteri s pijeskom manje zahtjevni za održavanje i mogu trajati jako dugo.

Održavanje bazena

Tokom upotrebe bazena mora se voditi računa i o zdravstvenoj ispravnosti vode, posebno ako djeca plivaju u bazenu.

Iako se mehaničke nečistoće mogu lako ukloniti mrežicom ili usisavačem, mnogo veću pažnju morate bratiti na hemijska svojstva vode koja treba imati pH od 6,8 do 7,2. Pri nižim pH vrijednostima voda će biti preagresivna zbog folija, boja i metalnih elemenata, a viši pH mogao bi nadražiti kožu ili sluznicu očiju i smanjiti efikasnost dezinficijensa. U tu svrhu se reporučuje kupovina sredstva za regulaciju pH vrijednosti vode u bazenu.

Tamo gdje sunce sija direktno na vodenu površinu, postoji rizik od stvaranja algi. U ponudi hemijskih sredstava za bazen možete pronaći i proizvode koji spriječavaju rast algi. U nekim od ovih proizvoda možete pronaći i hlor u obliku granula ili tableta.

Ne zaboravite pravilno pripremiti bazen za zimovanje. Sa cijelim postupkom započnite tek kad temperatura duže vrijeme pada ispod 15 ° C. Ukloniti sve cijevi iz jedinice filtera i i spustite vodu, da se ne smrzne. U proljeće će trebati nekoliko dana za postavljanje bazena, jer će posao uključivati optimizaciju pH vrijednosti i uklanjanje algi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI