Volite voziti bicikl, da li ste se oprobali u “brevetu”?

Subota je dan za ljubitelje dvotočkaša koji se pokreću na snagu mišića. Iz Banjaluke starta Brevet 2017. Riječ je o takozvanoj opuštenoj trci na biciklima na stazi dugoj 200 kilometara. Start je u parku Petar Kočić ispred Staklenca, u subotu 24.06. u 08:00 sati.

Ruta vodi magistralnim putem Banja Luka-Čelinac, dolinom rijeke Vrbanje te se nakon 14km odvaja lijevo prema Jošavci. Prva kontrolna tačka je na 25-tom kilometru u cafe baru “King” u Jošavci, gdje je za učesnike obezbijeđena kafa i sok.

Ruta dalje vodi glavnim putem pored poznatog izletišta Mlinska rijeka, te se na 39-tom kilometru skreće lijevo u mjestu Tromeđa prema Prnjavoru. U mjestu Donji Vijačani ruta prolazi pored jezera Drenova, koje je zbog izuzetnih pretpostavki za ribolov, čiste vode i očuvane prirode proglašeno ribolovnim revirom. Jezero je poznato po kapitalnim ulovima soma i šarana.

Na 57-om kilometru izlazi se na putni pravac Prnjavor – Dragalovci, na kojem vozače čeka uspon preko Vučijaka. Ruta prolazi pored termoelektrane Stanari i kroz opštinu Stanari prateći glavni put prema Doboju. KT2 je u Doboju nakon pređenih 94km u restoranu Ribarska priča gdje je za sve učesnike obezbijeđen ručak.

Nakon druge kontrolne tačke ruta vodi magistralnim putem Doboj – Jelah – Teslić, gdje se savjetuje oprez zbog pojačanog saobraćaja. Od Teslića počinje blagi uspon na Borja, koji se postepeno pojačava u posljednjih par kilometara prije treće kontrolne tačke, koja se nalazi na samom prevoju u motelu Jotan, gdje učesnike čeka zasluženo osvježenje i predah od uspona.

Preostalih 60km je opuštena vožnja sa pretežno negativnim nagibom preko Kotor Varoša i Čelinca do Banja Luke i cilja u cafe baru “Skaut” na obali Vrbasa, gdje učesnici nastavljaju druženje.

  1. Šta je to brevet?

Breveti predstavljaju veoma duge vožnje tokom kojih se prelaze velike udaljenosti u određenom vremenskom periodu. Razdaljine koje se prelaze u toku ovih vožnji su: 200km sa vremenskim limitom od 13:30 sati, 300km sa limitom od 20:00 sati, 400km sa limitom od 27:00 sati, 600km sa limitom od 40:00 sati i 1.000km koje je potrebno preći za 75:00 sati.

Ono što razlikuje brevet od drugih vrsta biciklizma je činjenica da breveti nemaju takmičarski karakter i svako ko pređe zadatu razdaljinu u predviđenom vremenskom periodu se smatra pobjednikom. Naglasak je na samoodrživosti bicikliste tokom vožnje u bilo kakvim uslovima (dužina putovanja, dan—noć, kiša, snijeg, vjetar, itd…) pri čemu biciklisti u toku vožnje nemaju podršku tima odnosno timskog vozila. Tokom breveta biciklista je prepušten sam sebi što predstavlja veliki test snage i volje i upravo u tome leži draž ovakve vrste biciklizma jer završen brevet predstavlja pobjedu nad samim sobom i pomjeranje granica vlastitih mogućnosti.

Takođe ono što razlikuje brevet od drugih vidova bavljenja biciklizmom jeste da nema ograničenja u pogledu vrste bicikla. Bilo koja vrsta bicikla, kao i bilo koji oblik vozila pokretan isključivo snagom ljudskih mišića, je dopuštena za vožnju na brevetu. Važno je samo da je bicikl tehnički ispravan. Obavezana oprema koju učesnici breveta moraju imati uključuje kacigu, prednje i zadnje svjetlo i reflektujući prsluk.

S obzirom da se breveti voze bez pratnje i obustavljanja saobraćaja, veoma je važno poštovanje saobraćajnih propisa kako zbog lične sigurnosti tako i zbog sigurnosti ostalih učesnika u saobraćaju.

Prvi brevet  je održan davne 1891. god u Francuskoj, nakon čega se raširio po Evropi a kasnije i po čitavom svijetu. Biciklistički klub, koji je glavno koordinaciono tijelo, odgovorno je i za sankcionisanje svih breveta, je Audax Club Parisien.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI