Vodostaj Vrbasa 110 cm, građani upozoreni

Operativni sastanak u vezi sa najavaljenim obilnim padavinama održan je jutros u Gradskoj upravi. Konstatovano je da se izvode preventivne mjere kako bi grad bio pripremljen za obilne padavine, za period od 12. do 15. maja.
Gradski štab za vanredne situacije je u stalnom kontaktu sa hidorelektranom Bočac gdje je stanje sa akumulacijom zadovoljavajuće, a trenutni vodostaj Vrbasa iznosi 110 centimetara, Vrbanje 60 i Jošavke 50 centimetara. Prilikom prvih padavina veliki vodotokovi ne bi trebalo da zadaju probleme. Iz Gradskog štaba upozoravaju na mogućnost izlijevanja manjih i bujičnih vodotokova.

Pozvali su građane da budu u maksimalnoj pripravnosti kada je u pitanju opasnost od bujičnih vodotokova, da preventivno sklone materijalna sredstva, stoku, te da se i sami sklone sa onih područja na kojima su moguće bujice. Građani sve probleme u vezi sa eventualnim poplavama mogu prijaviti dežurnim službama civilne zaštite na brojeve 121 i 123.
Gradski štab za vanredne situacije i danas nastavlja sa koordinisanom akcijom preduzimanja preventivnih mjera na cijeloj tertoriji grada, kao što su obilasci terena, sanacije terena gdje je to moguće, čišćenje kanala, prokopa, propusta i odvoda.

Podsjetimo, narandžasto meteorološko upozorenje je izdato za područje Banjaluke. U narednim danima očekuju nas obilne padavine. Za nedjelju, 12. maj, prognozirano je mjestimično od 50 do 70 litara kiše po metru kvadratnom, dok je za ponedjeljak u sjevernim i sjeverozapadnim predjelima BiH najavljeno od 60 do 90 litara po metru kvadratnom, lokalno i 120 litara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: