Visina penzije diktiraće cijenu mjesečne karte

Banjalučki penzioneri bi u budućnosti mogli plaćati različite tarife za mjesečne karte u gradskom autobuskom prevozu, a ne kao sad jedinstvenu od 13 KM.

Postojeći ugovori sa autobuskim prevoznicima ističu iduće godine i trenutno Grad analizira situaciju u ovoj oblasti i razmatra eventualne promjene koje bi se mogle uvesti.

Jedna od izmjena koja bi se mogla naći u novom višegodišnjem ugovoru sa autobuskim prevoznicima pogodila bi upravo ovu kategoriju stanovništva koja u većini slučajeva ima jako niska primanja.

Šef Odsjeka za saobraćaj Slavko Davidović je rekao da pojednini pezioneri imaju malo veće ili inostrane penzije koje prekoračuju 20, 30 ili pedeset odsto iznos prosečne plate isplaćene u RS te da se tim pitanjem treba pozabaviti.


-Imamo ideju da se izvrši kategorizacija penzionerskih karata tako da bi i u zavisnosti od visine mjesečnih primanja penzionera iznosila i visina mjesečne karte za penzionera – naveo je on.

Objasnio je da uslov za izdavanje ove vrste mjesečnih karata je ček od penzije koju penzioner donosi na uvid na mjesto izdavanja mjesečne karte te da je njen iznos trenutno više nego simboličan te da ona iznosi 13 KM.

Prema podacima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS prosječna penzija u martu iznosila je 374 KM i činila 41,79 odsto prosječne plate u Republici Srpskoj.

Iznos najniže penzije za staž od 40 i više godina je iznosio 383,87 KM a najviše penzije za mart u RS iznosio je 1.974,24 KM.

Iz Udruženja penzionera Banjaluka poručuju da bi ovakva promjena bila ružna poruka penzionerima.

– Sve poskupljuje i ako uvedu tu promjenu za nas će samo biti još gore . To će biti samo još jedan udar na i onako male kućne budžete- rekao je predsjednik ovog udruženja Nikola Gojoković.

Rekao je da je trenutni iznos mjesečne karte preskup te da on za većinu ne iznosi 13 KM.

-Taj iznos možete uplatiti samo za jednog prevoznika a šta je sa ostalim autobuskim linijama – rekao je on .

Dodao je da je za većinu ove populacije autobus jedino prevozno sredstvo te ako hoće da ga koriste moraju uplatiti jedinstvenu mjesečnu kartu koja će važiti za sve linije, odnosno prevoznike i koja je daleko skuplja.

Iz preduzeća koja se bave gradskim i prigradskim prevozom u Banjaluci već godinama pričaju da bi to tih promena treba doći.

U Autoprevozu su nedavno rekli da im se svake godine smanjuje broj radničkih mesečnih karata, a sa druge strane broj penzionerskih raste raste od pet do osam odsto.

Direktor Dejan Mijić kaže da prevoznici odavno razgovaraju sa Gradom oko povećanja cena penzionerskih karata za određene grupe, ali se zbog „mira u kući“ ništa ne radi na tome.

– Dosta ljudi prima penzije iz inostranstva, a kod nas koriste povlastice. Ne može penzioner sa 1.500 KM primanja imati istu kartu kao i penzioner sa 300 maraka. Imamo i ljude koji su prije vremena penzionisani i uporedo rade, a uživaju povlastice po osnovu penzionerskog statusa. Mi poslujemo na granici rentabilnosti – naveo je on.

U Banjaluci prevoz vrši sedam preduzeća, i to: „Autoprevoz“ , „Bočac–turs“, „Central–kompani“, „Pavlović-turs“ , „Rale-turs“ , „Žak-turs“ i „Aldemo–turs“ , na pet grupa linija.

Sa ovim prevoznicima je potpisan ugovor na period od sedam godina, i to od 1.1.2014. godine do 31.12.2020. godine.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: