Večeras u NPRS projekcija televizijskog koncerta Reja Čarlsa

U okviru programa “Filmoteka” u Narodnom pozorištu Republike Srpske večeras od 20 časova na sceni “Petar Kočić” organizovana je projekcija televizijskog koncerta Reja Čarlsa.

Slavni američki muzičar (1930-2004) jedan je od najvažnijih umjetnika 20 vijeka na prostoru SAD-a. Kompozitor i tekstopisac, jedan je od tvoraca “soula”, muzičkog pravca nastalog pedesetih godina prošlog vijeka.

Od svoje pete godine počeo je da gubi vid, a sa sedam godina je potpuno oslijepio. U posebnoj školi za slijepe i gluve dobio je dobro obrazovanje, a naučio je i da svira različite instrumente. Muzičku karijeru počinje na Floridi, a 1947. godine seli se u Sijetl, koji je tada nudio dobre mogućnosti za napredovanje u muzičkoj industriji.

Njegov prvi hit bila je pjesma „Mess Around“, koja je i među kritikom i mlađom publikom prošla odlično. Nakon toga su slijedili hitovi poput „I Got A Woman“, „This Little Girl Of Mine“, i „Hallelujah I Love Her So“, “Hit the Road Jack” i brojni drugi klasici crne muzike.

Čarls je spojio gospel sa elementima džeza, bluza, a kasnije i kantrija, uz tekstove koji nikako nisu bili religijski. Time je uznemirio brojne vjerske fanatike, koji su tada tvrdili da na taj način kvari omladinu.

Tokom 58 godina karijere izdao je 250 albuma i održao oko 10.000 koncerata. Dobitnik je 12 Gremi nagrada i bio je jedan od prvih muzičara koji je ušao u Rokenrol hol slavnih. Nekoliko univerziteta mu je dalo počasne diplome, a posebnu čast su mu ukazale i francuska i američka vlada. Njegova rodna savezna država Džordžija je pjesmu “Georgia on My Mind” proglasila svojom zvaničnom himnom.

Za svoje pjevanje Čarls je rekao da je to način ličnog pročišćenja i pokazivanje osjećaja da je živ čovjek.

-Kada pjevam onda često plačem. Znam da kažu da muškarci ne bi trebalo da plaču, ali ja smatram da je to pogrešno. Plakanje je za mene bio način da izbacim iz sebe stvari koje su duboko, duboko zakopane. Plakanje je osjećanje, a imati osjećanja znači biti čovjek. O, da – ja plačem –rekao je čuveni muzičar.

-Rođen sam sa osjećanjem za muziku. To je jedino objašnjenje koje znam. Muzika je kao dio mene… kao krv. Ta snaga je već bila u meni prije nego sam stigao na scenu. Za mene je to bila osnovna potreba, kao hrana ili voda- napisao je Čarls 1978. u autobiografiji “Brother Ray”.

Među najpoznatijim albumima su “The Genius of Ray Charles”( 1959), “The Fabulous Ray Charles”(1959), “The Genius Hits the Road”(1960), “ Genius + Soul = Jazz”( 1961), “Ray Charles Greatest Hits”(1962), “Modern Sounds in Country and Western Music”( 1962)…

Nakon projekcije slijedi razgovor urednika “Filmoteke” dramaturga Slaviše Radana i rok-kritičara Nebojše Ristića. Ulaz je besplatan.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: