Proljeće u Muzeju Republike Srpske

Tradicionalna manifestacija “Proljeće u muzeju” otvorena je danas u 12 časova u Muzeju Republike Srpske. Već 12 godina ova manifestacija se otvara izložbom radova sa radionica koje, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Odjeljenje za obrazovno pedagoški rad Muzeja RS, organizuje za djecu osnovnih škola i centara, u saradnji sa nastavnicima likovnog obrazovanja.

Manifestaciju je otvorio direktor Muzeja Miladin Savić, organizatori manifestacije su Nataša Nogo, viši muzejski pedagog sa saradnicama Anom Brataševec, Milankom Dragojević i Đurđicom Bjelošević, a podršku je pružila i kancelarija Ombudsmana za djecu Republike Srpske.

Prisustvovali su nastavnici i učenici te djeca i vaspitači iz centara, koji su učestvovli i osvojili plakete i nagrade.

“Tokom aprila, u Muzeju RS, stotine učenika, u pratnji nastavnika likovnog vaspitanja, crtali su u Muzeju, na temu – MUZEJSKI EKSPONAT KAO INSPIRACIJA. U ambijentu Stalne izložbene postavke Muzeja, učenici biraju eksponate koji ih inspirišu, uživajući i maštajući između prizora istorije prošlog vijeka i prošlog milenijuma, između kostima i ruralnih i urbanih nošnji, između klavira Vlade Miloševića i natre za tkanje vune, između vukova i zečeva, mitraljeza i frula.” – objasnila je Nataša Nogo, viši muzejski pedagog.
“Tako sadržajan, uzbudljiv ambijent Stalne postavke, daje svakom učesniku Proljeća u muzeju jednu novu percepciju, te misao o tome – šta je znanje, šta je zanat, vještina, šta je umjetnost i šta stvaranje. Upravo u pokušaju da reprodukuju ono u šta gledaju, crtajući prizore flore i faune ili preslikavajući istorijske ličnosti sa portreta iz Postavke, đaci, djeca, učesnici, apsolviraju pouku i misiju ove muzejske manifestacije – oni tada stupaju pred izazov da izaberu za svoj likovni rad ono o čemu žele više znati, naučiti… Oni sagledavaju izabrani predmet i njegovu suštinsku poruku: eksponati iz praistorijskog perioda, ukrasi i nakit antičkih zbirki, ljepota narodnih nošnji, sve su to nova saznanja koja su usvojena kroz kreativni rad u Muzeju…”.

Manifestacija „Proljeće u Muzeju“ odražava različitost kreativnih mogućnosti učenika i stimuliše njihovu zaintertesovanost za učešće u ovoj tradicionalnoj manifestaciji, što značajno doprinosi očuvanju naše kulturne baštine i djeluje edukativno u razvijanju svijesti  o blagu materijalne i nematerijalne kulture.

Ciljevi i zadaci likovnih radionica i izložbe su podsticanje dječije kreativnosti i razvijanje sposobnosti i vještine u likovnom izražavanju. Kroz program edukativno – kreativnih radionica, djeca razvijaju pozitivan stav prema estetskim vrijednostima likovnog rada, kao i stav prema umjetnosti, muzejskim institucijama i naslijeđu.

U periodu od  10.-27.aprila  2018. godine, Odjeljenje za obrazovno-pedagoški rad  organizovalo je  30 likovnih  radionica, u kojima je učestvovalo 150  učenika iz 30 osnovnih škola Republike Srpske.

Ana Puvačić Brataševec

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: