Večeras svečano otvaranje Prvog salona stripa

Prvi Međunarodni salon stripa u organizaciji udruženja „Deveta dimenzija“, biće otvoren danas u 20 časova u Kamenoj kući na Kastelu.

Posjetioci će već od 17 časova imati priliku da pogledaju izložbe i posjete Berzu stripa. U Kamenoj kući postavljeno je osam izložbi, sa više od 500 stranica stripa.

U saradnji sa Ambasadom Italije večeras će biti promovisan legendarni serijal „Alan Ford“, koji prati izložba originalnih tabli ovog kultnog stripa.

Među gostima biće prisutni i francuski strip autor Aurelijen Fernadez, te poznati autor Saša Jovanović Fafner.

Banjalučka publika imaće priliku da pogleda i izložbu radova Milorada Vicanovića Maze, a posjetiocima Salona predstaviće se i čuveni strip crtači Željko Pahek i Saša Rakezić Zograf.

Učesnici Salona su i polaznici Strip škole „Kunova“, koja djeluje na prostoru Prnjavora, Srpca i Dervente, u organizaciji Zdravka Kneževića Kneza.

 

Pored izložbenih postavki gostiju (Aurelijen Fernandez, Željko Pahek, Aleksandar Zograf, Max von Fafner, Milorad Vicanović Maza) i pored već navedene izložbe stripa „Alan Ford“, biće postavljene i dvije izložbe iz produkcije „Devete dimenzije“.

Zoran Pejić, predsjednik udruženja, kaže da je ova manifestacija na neki način kruna rada „Deveta dimenzija“.

-Članovi “Devete dimenzije” su tokom ove godine odradili ogroman posao oko promocije strip umjetnosti širom Republike Srpske, ali je posao oko organizacije prvog Međunarodnog salona stripa u Banjaluci na neki način kruna dosadašnjeg rada. Manifestacije ovog tipa su idealna prilika za promociju stripa u široj javnosti i šansa ljubiteljima stripa da upoznaju vrhunske strip autore u Banjaluci. Ulaz je slobodan za sve. Juče smo  kao najavu festivala imali promociju prigodne poštanske marke na temu stripa i koristim priliku da se zahvalim “Poštama Srpske” na ukazanom povjerenju i pruženoj šansi da objavimo zajedničku poštansku marku. Takođe, moram pomenuti nesebičnu pomoć Grada Banjaluke i Banskog dvora oko pripreme festivala – rekao je Pejić.

Treća izložba stripa Srpske

Misija započeta u decembru 2006. godine na Palama, organizacijom Prve izložbe stripa Srpske, koja je nastavljena tokom cijele 2013. godine postavkom Druge izložbe stripa Srpske u desetak gradova širom Republike Srpske, a kasnije i u Srbiji, na Prvom međunarodnom salonu stripa doživljava treći nastavak. Nakon pet godina pauze pred publikom biće radovi 20 trenutno najaktivnijih stripadžija sa ovih prostora, zajedno sa radovima pokojnog Mira Mlađenovića – domaće strip legende.

Nakon ove premijerne postavke Treća izložba stripa Srpske krenuće na turneju širom Republike Srpske, ali i dalje.

Autori koji su zastupljeni na izložbi su: Aljoša Tomić, Ana Karan, Borislav Maljenović, Dejan Šijuk, Desimir Miljić, Duško Vučković, Goran Dujaković, Goran Lojpur, Jovan Bratić, Milan Mladić, Milenko Bogdanović, Milorad Vicanović, Miro Mlađenović, Nikola Knežević, Predrag Ikonić, Srđan Salat, Stanko Gojić, Tatjana Vidojević, Zdravko Knežević, Zoran Pejić i Zdravko Jandrić.

Škola stripa Prnjavor u Strip fenzin „Kunova“

Već tri godine zaredom u toku ljetnjeg raspusta, a u organizaciji Narodne biblioteke Prnjavor i „devetodimenzijaša“ Zdravka Kneževića, održava se škola stripa u Prnjavoru. Školu obično pohađa dvadesetak polaznika, a najuspješniji radovi nastali na strip radionicama objavljuju se u strip magazinu „Parabellum“ i Strip fanzinu „Kunova“.

Ove godine Knežević je svoju misiju proširio i na Srbac i Derventu, gdje je takođe održao strip školu. Prvi broj Strip fanzina „Kunova“ pojavio se 10. marta 2016. godine. Do sada su objavljena tri. Svaki ima 40 strana, a pored Kneževićevih radova donosi i radove polaznika škole u Prnjavoru, te gostiju, iskusnih domaćih autora.

Izložba stripa „Alan Ford“

Zahvaljujući pomoći i susretljivosti italijanske ambasade u BiH i ambasadora Nikole Manazija na Prvom međunarodnom salonu stripa „Deveta dimenzija“ biće postavljena i izložba stripa „Alan Ford“, kojeg su kreirali scenarista Maks Bunker (Luciano Secchi) i crtač Magnus ( Roberto Raviola) davne 1969. godine.

Svijet „Alan Forda“ finom satirom opisuje istoriju italijanskog društva od kraja šezdsesetih godina do danas, a ovaj stip je postigao izuzetan uspjeh na prostorima bivše Jugoslavije, gdje je godinama prevođen od strane genijalnog Nenada Briksija.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: