Još uvijek dug spisak djece koja čekaju obdanište

Uprkos proširenjima i dogradnji pojednih državnih vrtića, u Banjaluci još uvijek smještaj čeka oko 2.000 mališana.

Problem sa listama čekanja već godinama muči roditelje koji, zbog manjih cijena, žele svoje dijete da upišu u državne vrtiće.

Tako mnogi roditelji tokom čitave godine, a posebno ovih jesenjih dana, muku muče kako naći mjesto i upisati djecu u vrtiće, u kojima su kapaciteti već odavno popunjeni.

Iako je posljednjih mjeseci mnogo toga urađeno na poboljšanju usluge i uslova u vrtići, a neki vrtići su i prošireni, roditelji kažu da to nije dovoljno.

– Već godinu i po dana cekam da se otvori neko mjesto u vrtiću, ali izgleda da od toga neće biti ništa. Upisao sam dijete u privatni vrtić, ali je državni jeftiniji 50 KM, zato, kao i ostali roditelji, želim da sina prebacim tamo, jer je usluga ista – kaže otac Darko Simić, te dodaje da je Banjaluci neophodan jedna veliki vrtić.

Sa njim je saglasna i direktorka Centra za predškolsko vaspitanje Jelena Kurtinović, koja nam je potvrdila je je spisak djece na čekanju i dalje dug, iako je nekoliko vrtića povećalo kapacitete.

– Broj djece na čekanju je oko 2.000 uvijek. Mi radimo na tome da imamo što više mjesta, za dva mjeseca biće okončani radovi na proširenju vrtića „Bubamara“ u kojem će biti mjesta za još dvije grupe – objasnila je Kurtinovićeva.

Ona dodaje da su i oni svjesni potreba za jednim novim veliki vrtićem te da i to imaju u planu.

– Sljedeće godine imamo u planu je izgradnja jednog većeg vrtića na Petrićevcu koji će moći da primi više djece i malo skrati spisak čekanja – dodaje ona.

U najvećem gradu Srpske trenutno ima 49 javnih i privatnih predškolskih ustanova, u kojima je ukupno smješteno oko 3.500 mališana, pa se prostom računicom dolazi do zaključka da Banjaluci nedostaje bar 30 obdaništa kojima bi bile podmirene sve potrebe.

Prelaze iz privatnih

Direktorka Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje kaže da u posljednje vrijeme imaju mnogo zahtijeva za prelazak djece iz privatne u državne vrtiće.

– Ne znam koji je razlog, ali imamo mnogo takvih zahtjeva, tako da se spisak onih koji čekaju nikako ne smanjuje – dodaje ona.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: