Vakcinacija protiv HPV-a od narednog mjeseca

Vakcinacija djevojčica i dječaka protiv humanog papiloma virusa (HPV) trebala bi da počne naredni mjesec u domovima zdravlja širom Republike Srpske.

Naime, HVP virus jedan je od glavnih uzročnika raka grlića materice, anusa, kao i pojave polnih bradavica.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić ističe da je riječ o devetovalentnoj vakcini koju koristi cijeli svijet, dodajući da vakcina je u toku proces nabavke, koji bi trebao biti gotov do kraja februara.

Vakcina će biti besplatna za djecu od 11 do 14 godina, dok će za sve ostale kategorija cijena biti naknado određena.

Jela Aćimović, pomoćnica direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo RS ističe je efikasnost ove vakcine ubjedljivo najbolja kada se primi u mlađoj dobi.

“Najbolje vrijeme za ovu vakcinu je prije tinejdžerske dobi, odnosno dobi oko 15 godina, te smo mi u Srpskoj upravo iz tih razloga postavili granicu za primanje vakcine do 15 godine”, rekla je Aćimovićva, dodajući da efikasnost primanja vakcine u mlađoj dobi mnogo više doprinosi radikaciji karcinoma grlića materice.

Prema njenim riječima, preporuka za vakcinaciju jeste šesti razred osnovne škole.

“Planiramo da svi roditelji na prvom roditeljskom sastanku imaju informacije o tome, te da je vakcina preporučena upravo tada”, kazala je Aćimovićeva, dodajući da će se vakcinacija obavljati u dvije doze.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI