Usluge dnevnog centra od 1. oktobra u Lazarevu

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić otvorio je danas u banjalučkom naselju Lazarevo rekonstruisani objekat Dnevnog centra za omladinu i odrasla lica sa smetnjama u psihofizičkom razvoju kapaciteta do 25 korisnika, koji će sa pružanjem usluga početi 1. oktobra.

Radojičić je novinarima rekao da je sredstva za građevinske radove donirao USAID, dok je implementator projekta bio Katolički centar za pomoć /CRS/.

“Za rekonstrukciju ovog objekta izdvojeno je oko 140.000 KM, od čega je grad izdvojio desetak hiljada, ostalo je donacija ovih partnera”, rekao je Radojičić.

On je naveo da je grad obezbijedio sredstva Centru za socijalni rad za finansiranje socijalne usluge koja će biti pružana u Dnevnom centru za omladinu i odrasla lica sa višestrukim smetnjama.

“Tu je naš zajednički partner Udruženje građana `Dajte nam šansu – Zvjezdice` koje će raditi i imlementirati sa potencijalnim korisnicima. Do sada je evidentirano petnaestak korisnika”, istakao je Radojičić.

On je rekao da se očekuje da će u Dnevnom centru biti pružena usluga kategoriji građana koja zaslužuje posebnu pažnju, dodavši da je dnevno zbrinjavanje jedna od usluga koji je predviđen Zakonom o socijalnoj zaštiti.

“Grad će na ovoj lokaciji imati mogućnost pružanja u adekvatnim uslovima usluga za određene kategorije stanovništva koje su ranjive i zaslužuju posebnu njegu i poseban tretman”, rekao je Radojičić.

Direktor Centra za socijalni rad Banjaluka Irena Joldžić rekla je da roditelji koji imaju djecu od 18 godina i stariju, a koja bi mogla da borave u ovom Dnevnom centru, mogu da podnesu zahtjev u Centar za socijalni rad i dodala da je za sada prijavljeno 16 korisnika.

Ona je rekla da je Dnevni centar namijenjen licima sa lakom mentalnom retardacijom, koji su završili redovno školovanje i koji su bili u sistemu Centra “Zaštiti me”, a koji su nakon školovanja i boravka u tom centru bili prepušteni porodicama.

“Grad je omogućio da ta lica mogu da borave u ovom dnevnom centru da sa njima rade stručna lica, socijalni radnici, psiholozi, defektolozi kako bi njihovi roditelji mogi da obavljaju svoje radne obaveze”, rekla je Joldžićeva.

Udruženje građana “Dajte nam šansu – Zvjezdice” Željka Ninković rekla je da je ovo udruženje pružalac usluge dnevnog zbrinjavanja za one korisnike koji do sada nisu zbrinuti ni u jedan vid zbrinjavanja ili neku drugu vrstu socijalne usluge.

Ona je rekla da je za sada prijavljeno 16 korisnika, te da je kapacitet objekta od 20 do 25 korisnika.

“Ja kao roditelj i kao direktor Centra zaista sam zahvalna gradu Banjaluka koji je prepoznao potrebu za uspostavljanje ovakve vrste usluge, zato što mi roditelji nemamo gdje da zbrinemo našu djecu kako bismo bili društveno korisni, radili ili obavljali neke druge potrebe”, rekla je Ninkovićeva.

Ona je navela da grad Banjaluka radi na tome da se i druge socijalne usluge razviju putem drugih aktivnosti i projekata koje pruža udruženjima.

“Svi roditelji koji su se prijavili biće obaviješteni i od 1. oktobra usluga Dnevnog centra kreće sa radom”, dodala je Ninkovićeva.

Grad Banjaluka je u ovoj godini u budžetu Centru za socijalni rad obzebijedio 50.000 KM za finansiranje ove socijalne usluge.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: