Uručeni podsticaji za srednje stručne škole

Po prvi put, Grad je izdvojio 100.000 KM za sufinansiranje nabavke opreme za kabinete šest srednjih stručnih škola za izvođenje praktične nastave.

Gradonačelnik Igor Radojičić, uručio je danas ugovore o ovim gradskim podsticajima, istakavši da je Grad na prijedlog Savjeta za privredu ove godine, po prvi put, otvorio ovu liniju podrške za privredu.

-Gradski Savjet za privredu predložio je da se posebna sredstva usmjere ka srednjim stručnim školama sa iskustvom da su kabineti i oprema koji su na raspolaganju đacima u lošem stanju i djeca završavaju školu bez adekvatnog stručnog obrazovanja – rekao je Radojičić i dodao da se na javni poziv prijavilo 12 srednjih škola.

To je, prema njegovima riječima, opravdalo očekivanja, tako da će Grad nastaviti sa praksom opremanja kabineta srednjih škola.

-Ono što je važno u ovoj priči jeste to što smo uspjeli motivisati i preduzeća i privrednike, koji imaju interese za školavanje određenih zanimanja, tako da se radi o zajedničkom poslu Grada, škola i kompanija koje finansiraju dio nabavke opreme za kabinete – rekao je on.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović, istakao je da je ova  linije subvencija usmjerena ka osposobljavanju škola za izvođenje što kvalitetnije stručne prakse učenika, kako bi oni, poslije školovanja, bili u potpunosti spremni za radni angažman u svojoj struci.

V.d. direktora Elektrotehničke škole Mirjana Zlatković, koja je jedna od škola koja je dobila novac po ovom programu, naglasila je da će im ova linija biti od velike pomoću u obuci đaka.

Prema njenim riječima, ova škola osposobljava đake za zanimanja tehničara elektronike, elektroenergetike, računarstva i telekomunikacija.

-Imajući u vidu stalni napredak tehnologije, potrebno je da obnavljamo opremu i da se postižu što bolji rezultatati u školovanju đaka za ova zanimanja. Učenici su veoma zaintreseovani za praktičnu nastavu, a veliki broj njih već obavlja praksu u preduzećima u Banjaluci – rekla je Zlatkovićeva .

Ugovori o podsticijima danas su uručeni: Tehnološkoj, Tehničkoj, Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi, Poljoprivrednoj, Školi učenika u privredi i Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: