Upitna regularnost izgradnje novog hotela!

Bivša zgrada Radija Republike Srpske u Banjaluci, nakon posljednje odluke Ustavnog suda RS, kost je u grlu svim institucijama koje su na tom mjestu dozvolile gradnju hotela.

Ustavni sud RS je utvrdio da regulacioni plan koji je početkom prošle godine usvojila Skupština grada, a odnosi se na prostor gdje se nalazi stara zgrada Radija, nije u skladu sa zakonom.

Naime, pomenutim regulacionim planom predviđeno je rušenje objekta koji je dio ambijentalne celine u Ulici Mladena Stojanovića i Kralja Petra Prvog Karađorđevića i ima status nacionalnog spomenika, a na njegovom mjestu ucrtan je hotel.

Protiv takve izmjene i planiranja gradnje pobunili su se u Centru za životnu sredinu, te su 4. maja prošle godine predali apelaciju Ustavnom sudu RS i tražili ocjenu ustavnosti regulacionog plana.

– Skupština grada Banjaluka nije mogla usvojiti takav regulacioni plan, s obzirom na to da se njime predviđa rušenje objekta u prvoj zoni zaštite koji predstavlja dio Ambijentalne celine uvrštene u nacionalne spomenike BiH i uživa najviši stepen zaštite u zakonima Republike Srpske – saopšteno je u Ustavnom sudu RS.

Istaknuto je da odluka nije u skladu sa Zakonom o sprovođenju odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika, ustanovljene Dejtonskim mirovnim sporazumom, a neustavnost se ogleda i u tome što gradska Skupština nije postupila u skladu sa odredbama navedenog Zakona, čime je istovremeno narušeno i načelo zakonitosti Ustava RS.

Na mjestu starog Radija RS, koji se iz zgrade iselio prije sedam godina, i juče su radile mašine.

Preduzeće „Integra inženjering“ gradi moderan hotel, koji je skoro pri kraju, pa se postavlja pitanje da li će posle ove odluke suda radovi biti obustavljeni. U „Integra inženjeringu“ nisu željeli da komentarišu najnovija dešavanja, dok je gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić, rekao da će „posljedice biti veoma interesantne, jer je riječ o neobičnoj presudi“, a obustava radova bi mogla povući i posljedice.

– Ovo je neobična situacija. Prvi put odluka Suda stiže nakon što su neke radnje učinjene i ne znam šta će se moći uraditi na njenoj implementaciji. Postavlja se pitanje kakav je efekat te odluke Suda, jer je stigla nakon što je usvojena izmena regulacionog plana i izdate građevinske dozvole – rekao je Radojičić.

Dodaje da, ako bi Grad ušao u neke druge mjere, investitor bi imao pravo da tuži sve one koji su u međuvremenu izdali dozvole.

 

– Odlukom Ustavnog suda je u ovom momentu napravljeno više problema nego što je nešto rešeno, jer stvari na terenu nije moguće vratiti u prvobitno stanje – izjavio je Radojičić.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS su kratko odgovorili da su preduzeću izdali dozvolu za gradnju u skladu sa planskim aktom, koji je u tom trenutku bio važeći, a regulacioni planovi nisu u njihovoj nadležnosti.

Rušenje je krivično djelo

Koordinatorica Inicijative Naš prostor u Centru za životnu sredinu, Jelena Brkić, nije željela da komentariše odluku Ustavnog suda RS, jer je još nisu dobili.

Ponovila je razlog zbog kojeg su podnijeli apelaciju Sudu, a to je, kako je rekla, činjenica da su objekti starog Radija nacionalni spomenici, koji se ne smiju rehabilitovati, a kamo li uništavati.

– Uništavanje istih predstavlja krivično djelo i odluka kojom se tako nešto dozvoljava je nezakonita i neustavna – rekla je Brkić.

Izvor: Euroblic  

Ranije objavljeni članci:

Postavljena “TABLA”!

Zavirite, samo to je građanima Banjaluke dozvoljeno!

Ekskluzivno! Saznajte detalje, šta se gradi na mjestu nekadašnjeg Radija Banjaluka?

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI