Umičević upozorava “Biti ili ne biti rukometa BiH”

Sutra će se u Doboju u 11 časova u hotelu Park održati nastavak sjednice Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH, gdje će glavne teme biti početak prvenstva muške i ženske lige BiH, izbor komesara, te tačka pod razno.
Ako se sutra ne dogovorimo, to će značiti da nema početka lige BiH.

Mi i dalje insistiramo da se poštuje odluka UO koja je donesena na prošloj sjednici u Bugojnu, a odnosi se na to da u ligi igra 15 ili 17 klubova, tj. da u Premijer ligu ulazi po jedan klub iz RS i jedan iz FBiH, ili po dva kluba iz RS i FBiH.


Naime, FBiH ima dvije prve lige, nemaju druge lige tako da kod njih nema ispadanja, te kod njih klub koji se tek formira ide odmah u prvu ligu što nema nigdje. RS ima prvu i drugu ligu, te mi tražimo da i FBiH napravi prvu i drugu ligu.
Ja neću dozvoliti da u Premijer ligu ulaze dva kluba iz FBiH a jedan iz RS, to ni u jednom sportu nema, ni u košarci, ni odbojici, ni fudbalu.


Rukomeni savez RS ima svoj stav po pitanju toga ako se ne dogovorimo, a koji ćemo sprovesti u djelu odmah. Obavijestićemo organe EHF-a, ali se nadam da do toga neće doći, da će pobjediti zdrav razum i da se više nećemo sramotiti pred rukometnim radnicima BiH, kao i klubovima.
Moj je stav da sjednica UO bude otvorena za javnost, da prisustvuju klubovi muške i ženske lige koji su zainteresovani, kao i mediji, da sve bude transparentno, da se vidi ko vrši opstrukciju.

Došli smo do dna u godini kada je RS BiH postigao najbolje rezultate od svog osnivanja, bez ID broja, bez donacija od strane Vijeća ministara i Vlade BiH, kvalifikovali smo se na EP, te prvi put nakon dugo vremena odigrali sve omladinske lige, te je red da donesemo odluku o broju klubova u ligi BiH i da prvenstvo konačno počne.
Apelujem na sve članove UO da pokažu poštovanje prema sebi i prema klubovima, a ne da vršimo opstrukciju zarad nekih svojih ličnih interesa.

Predsjednik Rukometnog Saveza RS
Marinko Umičević

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: