U zdravstvenim ustanovama napeto, traže povećanje plata

Stanje u domaćem zdravstvu postaje sve kritičnije, a bez povećanja plata i, generalno, poboljšanja njihovog materijalnog položaja, zdravstveni radnici u Srpskoj spremni su i na obustavu rada.
Na ovo upozoravaju iz Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, iz kojega poručuju da je u svim zdravstvenim ustanovama sitacija jako napeta.

– Od resornog ministarstva i Vlade RS tražimo hitno povećanje cijene rade. Tako bi plata medicinske sestre bila veća za 90-100 maraka, a ljekara za oko 200 KM, u zavisnosti od koeficijenata. U svakom slučaju, riječ je o iznosima koji su nam uzeti kroz ranije smanjenje koeficijenata i minuli rad. Ovo što tražimo je u skladu s realnim mogućnostima – kaže predsjednik ovog sindikata Milenko Granulić.

Radnici u zdravstvu traže i da osnov za njihovo penzionisanje bude 5 godina tokom kojih su ostvarili najveće plate.
– Ti ljudi su to zalužili, jer rade jako težak i odgovoran posao. Sve što žele je da ostvare penziju od koje će moći da žive, a ne da doktori imaju 600 ili 700 KM, što je poražavajuće i ponižavajuće – ističe Granulić.
Dodaje da problemi sa kojima se suočavaju ljekare i sestre tjeraju iz zdravstvenih ustanova u RS.

– Doduše, doktori uglavnom prelaze u privatne ustanove u našem zdravstvenom sistemu. Problem imamo s medicinskim sestrama i tehničarima, koji sve masovnije odlaze u inostranstvo. Dakle, odlaze nam stručnjaci, a ostaju prekvalifikovani, odnosno nestručan i nekvalitetan kadar. A povećanje plata bi neke od njih odvratilo od odlaska u inostranstvo. Činjenica je da su uslovi rada sve teži, da je sve više pacijenata, a sve manje radnika, da su plate i penzije nedovoljne za pristojan život. Radnicima je dosta obećanja i poručuju da u ovakvom položaju ne mogu da dočekaju septembar. Ako sve ostane mrtvo slovo na papiru, zaposleni su spremni i na obustavu rada. Međutim, nadamo se da do toga neće doći, prvenstveno zbog toga što kod ministra zdravlja i Vlade RS zaista vidimo dobru volju da se radi na poboljšanju položaja medicinara – poručuje Granulić.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI