Umićević o usvajanju Zakona o sportu i finansiranju

Nakon dugo iščekivanja, usvojen je Zakon o sportu, te tim povodom čestitam ministrici porodice, omladine i sporta, kao i radnom timu.

Zakon je usvojen jednoglasno, što je rijetkost u Narodnoj skupštini i sada ide ponovo na javnu raspravu, gdje se mora još jednom usvojiti u Skupštini, te tako apelujem na predstavnike sportskih saveza RS da se uključe.

Pokušaću da u Rukometnom savezu RS napravimo sastanak sportskih saveza iz RS, da se dogovorimo i zajedno pokušamo izvršiti pritisak na Vladu RS i nadležne institucije kako bi izdvojile više sredstava za sport.

Smatram da nema bolje promocije za RS od sporta, a time sklanjamo i djecu sa ulica, na koncu konca, da ne bacamo ogromna sredstva za rehabilitaciju djece kojima je kriva kičma od računara, tableta, džojstika i slično.

Bez deset miliona konvertibilnih maraka izdvojenih za sport, nema smisla da se od nas traže rezultati i da gubimo živce i obraz.

Sve je teže od djece naplaćivati članarine u školama sporta, te je tu najbolji primjer RK Borac gdje smo ukinuli plaćanje članarine, a ja plaćam trenera 600 KM mjesečno što se pokazalo veoma dobro i u tom pravcu treba da idemo.

Zakon o sportu je donio dosta novina, ali po meni jedna najbitnija stvar koja nije riješena u pomenutom Zakonu je finansiranje sporta. Savezi su na izdisaju, a automatski i klubovi, te osim Vlade RS i predsjednice Željke Cvijanović, gradova u manjoj ili većoj mjeri, kao i privrednih firmi koje koje ulažu u sport, drugih izvora finansiranja nemamo.

Ovaj Zakon ne govori o tome da se jedan dio sredstava koja se ulažu u sport odbija od poreza, što bi trebalo da tražimo u novoj raspravi.

Moramo dati podršku Ministarstvu porodice, omladine i sporta, te moramo biti malo radikalniji prema Vladi RS, jer je budžet od deset miliona, koji mi tražimo za sport svega 0,3% ukupnog budžeta RS.

Znamo da se svi hvale našim olimpijskim šampionima, slikaju se s njima, a to sve košta.

Okupićemo sve sportske saveze u Rukometnom savezu RS, pozvati ih na okrugli sto, kako bismo vidjeli šta i kako dalje.

Predsjednik RSRS

Marinko Umičević

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: