Uklonjeno smeće sa mreže u Bočcu

Ogromne količine nakupljenog otpada, procjenjuje se oko 6.000 kubika, uklonjeno je ovih dana sa zaštitne mreže u akumulaciji Bočac. Time je otklonjena opasnost da ogromne količine otpada dospiju u Banju Luku.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman ističe da su ove aktivnosti uslijedile nakon što je gradska inspekcija, u saradnji sa republičkom vodnom inspekcijom i „Eko centrom Bočac“, pokrenula aktivnosti na uklanjanju nagomilanog otpada iz 13 lokalnih zajednica koja se nalaze uz rijeku Vrbas.

-Velike količine ovog otpada prijetile su da zaštitna mreža popusti i da na hiljade tona nakupljenog otpada krene nizvodno, prema gradu, tako da se moralo djelovati interventno – kazao je načelnik Kecman.

Hidroelektrane „Bočac“ su izabrale izvođača radova, koji je ovih dana uspješno uklonio sav otpad, prema procjenama, oko 6.000 kubnih metara.

U narednom periodu, kako ističe Kecman, inspekcija će pratiti dešavanja na mreži u Bočcu, te reagovati u skladu sa mogućnostima.

-Da bi se ovaj problem dugoročno riješio, potrebno je iznaći sistemsko rješenje, te u proces uključiti niz institucija, uključujući Ministarstvo za prostorno uređenje, Fond za zaštitu životne sredine, ali i federalne opštine iz gornjeg sliva Vrbasa – kazao je Kecman. On je dodao da je Banja Luka jedan od finansijera zaštitne mreže i gotovo jedina od lokalnih zajednica iz sliva Vrbasa koja se pridržava sporazuma o plaćanju naknade za prikupljanje otpada koji nastaje radom rijeka, a i nesavjesnim odnosom građana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI