Ukinuta vanredna situacija nakon tri godine

Od danas u Srpskoj više nije na snazi vanredna situacija izazvana virusom korona.
Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici je donijela Odluku o prestanku važenja Odluke o proglašenju vanredne situacije za teritoriju Republike Srpske, kao i Uredbu o prestanku važenja Uredbe o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja kovid 19.

Odluka je donesena na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije.

Podsjetimo da je Svjetska zdravstvena organizacija ovog mjeseca, na osnovu izvještaja Komiteta za vanredne situacije Međunarodnih zdravstvenih propisa, utvrdila da kovid 19 više ne predstavlja javnozdravstvenu prijetnju od međunarodnog značaja.
Iako virus SARS-CoV-2 i dalje cirkuliše, zaključeno je da trenutne varijante virusa nisu povezane sa većim rizikom od razvoja težih kliničkih formi bolesti, te da kovid 19 trenutno ne predstavlja vanredan događaj koji ima rizik za javno zdravlje drugih država putem međunarodnog širenja i koji zahtijeva koordinisan međunarodni odgovor – saopšteno je iz Biroa Vlade.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske je, u skladu sa stabilnom epidemiološkom situacijom i stavom Svjetske zdravstvene organizacije, dostavio prijedlog za prestanak primjene vanrednih mjera u Republici Srpskoj, te predložio prestanak važenja vanredne situacije, kao i Uredbe o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja kovid 19.

SZO je 11. marta 2020. godine proglasila pandemiju bolesti izazvane virusom korona, a Vlada RS je 16. marta 2020. godine uvela vanrednu situaciju za teritoriju Republike Srpske.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI