Uhapšen jer je palio rastinje pa zapalio komšijin objekat

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka uhapsili su M. M. zbog sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti, zato što je izazvao požar u kojem je izgorio tuđi objekat, rečeno je u PU Banjaluka.
Portparol ove Uprave Danijela Mučibabić je rekla da je policiji juče prijavljeno da je M. M. palio nisko rastinje, usljed čega se vatra prošili na nekorišteni stambeni objekat od B. R., koji je u potpunosti izgorio.

Požar je lokalizovan od strane Vatrogasne jedinice Grada Banjaluka.

Policijska uprava Banjaluka apeluje na građane da spaljivanje korova i drugog gorivog materijala, prilikom uređenja imanja, obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati.

– Zakonom o zaštiti od požara koji je stupio na snagu u novembru 2019. godine kao jedna od obaveznih mjera zaštite požara zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre – rekla je Mučibabićeva.
Ona je pojasnila da je ovim Zakonom definisana novčana kazna od 100 KM do 1.000 maraka za prekršaj fizičkog lice koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ne preduzme sve neophodne radnje u cilju sprečavanja širenja vatre.
Nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja česti su uzroci požara, a s obzirom da u narednom periodu predstoji proljećno krčenje i uređenje poljoprivrednog zemljišta, posebnu opasnost predstavlja nekontrolisano spaljivanje gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada. Pozivaju se građani da nakon spaljivanja ugase ostatke nesagorene materije, kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja i požara – istakla je Mučibbićeva.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112.

– Policijska uprava Banjaluka će u okviru svojih ovlaštenja preduzimati zakonom propisane mjere protiv osoba koja su izazvala požar i time ugrozili živote i zdravlje ljudi i pričinili materijalnu štetu – poručila je Mučibabićeva.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI