Ugodno sa korisnim, obućari i uzgoj povrća

Nema slađeg, a ni većeg paradajza od onog koji raste u našem dvorištu, zadovoljno kažu radnici „Beme“, fabrike obuće, u kojoj se na opšte iznenađenje uzgaja i povrće.

Ni nakon skoro godinu dana, otkako su napravljeni plastenici u krugu ove fabrike, znatiželja Banjalučana ne jenjava.

Osim čuđenja što se na istom mjestu proizvodi i obuća i povrće, prolaznike veoma zanima i kakav je rod u plastenicima.

– I komšije i prolaznici se raspituju kakvo je povrće, da li uspjeva. Hvala bogu ploda ima, još mjesec dana će biti paradajza i paprika, a onda sadimo luk, zelenu salatu, pa spanać – priča zadovoljno radnik Stevo Šteković, koji vodi brigu oko dva plastenika. Ponosan je na „svoje“ povrće, koje je, kaže, kudikamo bolje i zdravije nego kupovno.

Na ovaj nesvakidašnji potez, da naprave svoje plastenike, u fabrici Bema odlučili su se kako bi smanjili troškove svakodnevne pripreme ručka za radnike.

U restoranu se hrani 1.300 zaposlenih, koji godišnje pojedu više od 70 tona krompira i drugog povrća, te 30 tona mesa. Dosadašnji prinosi paradajza i paprike iz plastenika bili su oko 3 tone, pa se na radničkoj trpezi tako nađu sataraš i punjene paprike.

– Svaki dan imamo drugu vrstu jela, makarone, pečenje sa krompirom, pasulj, ribu kada je post. Kada sam vidio koliko nas košta nabavka namirnica, pa još i moram moliti nekoga da nam to doveze kada treba, a ne kada oni hoće, riješio sam da postavimo plastenike u dvorištu- pojašnjava tehnički direktor Marinko Umičević.

Nisu više mogli ni da čekaju hoće li i kada, preko njihovog komada zemlje „preći put“, kako je planirano, dok za to vrijeme zemljište stoji neiskorišćeno. Brigu o plastenicima povjerili su tako radnicima koji zimi održavaju grijanje, dok ljeti nisu imali velikih zaduženja.

Umičević najavljuje da do kraja godine u dvorištu namjeravaju postaviti još dva plastenika, te jedan u fabrici u Mrkonjić Gradu.

Sa ukupno 4 plastenika u Banjaluci, dodaje, biće riješene sve potrebe restorana, a višak povrća radnici će moći da nose kući ili će ga donirati dječijim ustanovama.

– Mi smo trn u oku raznim dušebrižnicima na društvenim mrežama, koji ništa ne rade po cijeli dan, samo znaju da pridikuju. Svima koji sjede po cijeli dan poručujem da se plata svuda u privredi zarađuje – ne poklanja, samo se u Vladi i u opštini plata dobija – poručio je Umičević.

Slovenci u čudu

S obzirom da su pravi vlasnici fabrike Bema iz Slovenije, mnogi su pomislili da je inicijativa o plastenicima za radnike potekla od njih.

I oni su se međutim, kaže Umičević, pozitivno iznenadili ovom idejom.

Izvor:

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: