Udruženja djece sa teškim oboljenjima apeluju da se građani pridržavaju mjera

Predstavnici šest udruženja, koja okupljaju naročito rizične grupe djece i odraslih, apelovali su na građane da se pridržavaju epidemioloških mjera i sačuvaju zdravlje i živote bolesne djece, osoba sa invaliditeom, onkoloških pacijenata i strijih ljudi.
Na UKC RS javnosti su se obratili predstavnici Organizacije amputiraca UDAS, Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka, Udruženje žena oboljelih od karcinoma “Iskra”, Udruženja oboljelih od multiple skleroza i Centra koje okuplja oboljele od Daun sindroma.

Od početka ove sedmice u UKC RS je umrlo šest pacijenata, od kojih je jedan imao samo 35 godina.

– Ovi podaci pokazuju koliko je neophodno da se svi pridržavamo propisanih mjera zaštite, kako ne bi došlo do kolapsa zdravstvenog sistema – rekao je portparol UKC RS Željko Derajić.

Predstavnik Daun centra Banjaluka Zoran Jelić poručio je da ova ustanova sada ne može da pruža usluge oboljelima od Daun sindroma, jer je puna kovid pacijenata.

– Molim vas građani, dobri naši građani, da nosite maske, zaštite i sebe i druge – rekeo je Jelić.
Vita Malešević, predstavnica Roditeljske kuće i Udruženja djece oboljele od raka “Iskra” poručila je da su ugrožena i ova djece, koja se bore kao lavovi za zdravlje i život.

– Svaki rizik, za njih može biti koban. Mnogi su spremni da pomognu ovoj djeci, ovog puta ne trežimo ni krv, ni materijalna sredstva, molimo vas samo da nosite masku i držite distancu, time žete spasiti i ove male horoje i pomoći im da se izbore sa rakom – rekla je Maleševićeva.

– Niko nema prava da dovodi ove ljekare ovdje u situaciju da padaju od posla i da danima ne viđaju svoju djecu. Pomozimo i njima tako što ćete nositi maske – rekla je ona.

Vedran Puzović iz udruženja oboljelih od dijabetesa, upozorio je da sve više dijabetičara je ugoženo, zbog stresa i situacije sa koronom, a i zbog toga što im je teže dostpna zdravstvena zaštita.

I predstavnica žena oboljelih od raka apelovala je na građane da nose maske i koliko god je moguće, spriječe širenje zaraze.

– Čuvajmo sebe, čuvajmo druge, pokazaćemo da smo odgovorni i solidarni – poručio je Duško Uzelac, u ime amputiraca iz UDAS.
Predstavnik oboljelih od multiple skleroze podsjetio je da je ova bolest neizliječiva, te da da je svaki zravstveni rizik za njih veliki izazov.

I on je apelovao na građane da nose maske i izbjegavaju velika okupljanja i slavlja.

U ime UKC RS Peđa Kovačević je poručio da nakon vapaju predstavnika udruženja ima obavezu da iznese javnosti neke činjenice.

– Bolest koju izaziva korona virus je neizliječiva. Ove osjetljive kategorije, čije ste predstavnike čule, bili bi u velikom riziku da umru, ako bi se zarazili – rekao je dr Kovačevič.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: