Banjalučki ljekar opisao traume mladih pacijenata zaraženih koronom

Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS, istakao je danas da je broj životno ugroženih zbog virusa korona u Srpskoj sve veći, te da je među njima sve više mladih.

Dobro razmislite o svom životu i odgovornosti i sjetite se da je ovdje u UKC RS preminuo pacijent od 35 godina, koji nije imao drugih oboljenja. Ova bolest uništava, ne samo pluća, nego i bubrege. Dokazano je da nošenje maske u zatvorenom prostoru i na mjestima gdje ima mnogo ljudi, dovoljno da spasimo i sebe i mnoge druge – poručio je on.

Kovačević je dodao da svi koji liječe najteže bolesnike imaju svoje granice, a da liječenje teško oboljelih od kovida košta od 3.000 do 7.000 maraka.

On je istakao da od početka epidemije zdravstveni radnici koji liječe ove ljude nisu imali dana godišnjeg odmora, rade i subotom i nedjeljom, iscrpljeni su.

– Bolest počinje zastrašujuće, temperaturom od 40 stepeni, ne može se skinuti, stradaju pluća, bolesnik se bori za dah, tok ove bolesti najviše liči na neposredni susret sa smrću – rekao je Kovačević.

Na pitanje o liječenju krvnom plazmom, doktor Kovačević je rekao da nijedna studija koja ispituje liječenje ovom metodom nije završena, tako da se ne može sa sigurnošću znati da li je ono efikasno.

– Stravični bolovi, raspadanje organizma, stravična je slika toka ove bolesti – rekao je doktor Kovačević.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: