U “Zotović” stigao čarobni robot “Čika Gvozden”

Mehanizam za pomoć pri rehabilitaciji djece i mladih sa smetanjam u razvoju, kojeg su djeca već prozvala Čarobni Robot i Čika Gvozden, stigao je u Zavod za medicinsku rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Banjaluci i u petak će biti predstavljen javnosti, saznaje Srpskainfo.
Vijest je to koja će obradovati 150 djece i mladih sa smetanja u kretanju, ali i za njihvoe roditelje, koji se od rođenja bore za što kvalitetniji život i što bolji napredak svoje djece.

Ustvari, robot je, kako se i očekivalo, stigao još prije četiri mjeseca, ali je daleko od očiju javnosti, završena obuka fizioterapeuta i drugih medicinskih profesionalaca, koji će raditi sa ovom. najnovijom tehnologijom, a kroz proces prilagođavanja je prošlo i dvoje mladih pacijenata.

Prva je blagodeti novog načina rehabilitacije osjetila mala Katarina Kovačević (13) iz Pala, koja je krajem prošle godine, kad su ga još željno isčekivali, robotu i dala ime Čika Gvozden.

– Već nakon prvih vježbi osjetila sam poboljšanje. Lakše pokrećem ruku, lakše i sigurnije hodam, mnogo bolje se osjećam, mada mi je nakon prvih vježbi bilo nekako čudno nakon terapije – kaže mala Katarina.

Da napretka ima, jasno se vidi i iz fotografija, koje je snimala tokom trajanja terapije u Banjaluci, ali snimanje u Zotoviću i slikanje Gvozdena, prije zvanične promocije ovog robota, nije bilo dozvoljeno.

Kako kaže Katarinina majka Radmila, za probne terapije su i birana starija djeca, koja nemaju problema sa komunikacijom, jer ona mogu tačno opisati kako se osjećaju i šta im godi, a šta ne.
Oduševljeni smo napretkom i nadam se da ćemo se u oktobru vratiti u “Zotović” sa rješenjem Fonda zdravstvenog osiguranja RS za rehabilitaciju u trajanju od osam nedjelja, koliko se preporučuje – kaže Radila Kovačević.

Uređaj za robotski potmognutu rehabilitaciju u petak će u Zavodu “Zotović” biti predstavljen u prisustvu predsjednice RS Željke Cvijanović.
Popularni Čika Gvozden je i nabavljen zahvaljujući donatorskoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja je pod pokroviteljstvom predsjednice RS Željke Cvijanović, održana u decembru prošle godine.

Kao i u ranijim akcijama “S ljubavlju hrabrim srcima” najviše novca donirali su građani RS, pozivajući humanitarni broj, dok je preostali iznos obezbijeđen uglavnom iz različitih budžetskih izvora.

Prikupljeno je više od 1,5 milion KM, što je bilo dovoljno za nabavku visokokvalitetnog uređaja, njegovo instaliranje i edukaciju kadrova.

Kako saznajemo u Zavodu “Zotović”, novi sistem za robotski potmognutu rehabilitaciju sastoji se, ustvari od tri mašine različite veličine i specifične namjene, a svi su podesni za rehabilitaciju djece i mladih, koji su zbog cerebralne paralize, povreda mozga ili kičmene moždine ili nekih drugih razloga imaju problem, zbog kojeg im je tretman uz pomoć robota neophodan za oporavak.

Uređaj za robotski asistiranu rehabilitaciju deci sa poremećajima kretanja iz RS ranije je bio dostupan jedino u Sloveniji i Hrvatskoj, i to samo ako su njihovi roditelji imali nekoliko hiljada evra da plate tretman.

Kako objašanajvaju stručnjaci, robotski potpomognuta rehabilitacija će pomoći mališanima sa teškoćama da intenzivnim vježbama obnove pokidane veze između mišića ruku i nogu i “komandne table” u mozgu, čime će dobiti priliku da se lakše i samostalnije kreću.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: