U Srpskoj za sada nema prijavljenih slučajeva morbila

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske od početka godine nije prijavljen nijedan slučaj obolijevanja od morbila, dok su u prošloj godini prijavljena dva slučaja sa područja grada Banjaluka, a radi se o osobama starosne dobi 20 i 8 godina.
Kako su za Mondo rekli u Institutu za javno zdravstvo (IZJ RS), slab obuhvat vakcinacijom stvara uslove za pojavu epidemije, što se može vidjeti u Federaciji BiH gdje je u Tuzli i Živinicama prije sedam dana proglašena epidemija morbila, nakon što je registrovano skoro 50 oboljelih.

Da su morbile vrlo zarazna bolest, svjesni su i u Sarajevu gdje je takođe mali broj vakcinisanih, pa su prije dva dana otvorena dva punkta za vakcinaciju, nakon 11 prijavljenih slučajeva.

Srpska za sada nema prijavljenih slučajeva, ali nadležni upozoravaju na veoma nizak obuhvat vakcinom koja osim morbila, štiti i od zaušnjaka i rubeole.

„Obuhvat MRP vakcinom u 2022. godini 1. dozom iznosio je 69.27 odsto, dok je obuhvat revakcinacijom iznosio 76.52 odsto, što je prilično nisko, jer se bolesti od kojih štiti ova vakcina prenose veoma brzo i potreban je obuhvat od 95 odsto. Nizak obuhvat MRP vakcinom automatski povećava broj osjetljive djece na morbile, rubeolu i parotitis, tako da se stvaraju uslovi za pojavu epidemija“, rečeno nam je u Institutu za javno zdravstvo RS.
Iz Instituta navode da su morbili bolest dječijeg uzrasta kod kojih se i najčešće javlja ako osoba nije zaštićena sa dvije doze vakcine, što se odnosi i na odrasle osobe, jer vrlo često, pored djece, obolijevaju i roditelji (osjetljiva lica iz kontakta) ako nisu vakcinisani ili preboljeli bolest.

Najčešće komplikacije su upale uha, pluća, moždanih ovojnica i mozga, što može dovesti do trajnih oštećenja mozga, kao i smrtnog ishoda.
Epidemiolozi pozivaju sve roditelje da provjere vakcinalni status svog dijeteta, i ukoliko postoje doze vakcina koje su propustili, da se jave u svoj vakcinalni centar i vakcinišu djecu kako bi ih na vrijeme zaštitili, ne samo od velikog kašlja, od kojeg je u Srpskoj do sada oboljelo 66 osoba, već i od drugih oboljenja koja se preveniraju vakcinacijom.

„Takođe, pozivamo roditelje da ne odgađaju vakcinaciju, jer na taj način dovode svoju djecu u rizik od obolijevanja, a ne postoji nijedan stručni i opravdan razlog za odgađanje vakcinacije“, kažu u IZJ RS.

Podsjećaju da su Zakonom definisane i novčane kazne za one roditelje koji ne žele da vakcinišu svoju djecu, međutim ljekari u Institutu ne žele na taj način da se roditelji kažnjavaju, već da djeluju preventivno i edukativno kako bi se sva djeca zaštitila od bolesti koje mogu imati kobne posljedice.

Izvor: Mondo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI