U osnovnim i srednjim školama blokiran pristup neprimjerenim sadržajima

U Republici Srpskoj u 37 osnovnih i srednjih škola aktivirana je usluga “Siguran net” u saradnji sa kompanijom M:tel, te je maloljetnim licima blokiran pristup određenim neprimjerenim sadržajima, rečeno je u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske.
Iz Ministarstva su istakli da je ova usluga bila aktivirana početkom novembra do kraja decembra prošle godine, kao i da se neprimjeren sadržaj, između ostalog, odnosi na promociju oružja, droge, terorizma, nasilja, internet klađenja, kao i internet igara.

– Trenutno se vrši evaluacija u saradnji sa predstavnicima kompanije `M:tel` koja se radi na osnovu sugestija i komentara škola, kao i sistemskih zapisa na strani provajdera, nakon čega će se definisati optimalna politika filtriranja internet saobraćaja prihvatljiva za sve škole – pojasnili su u resornom ministarstvu.

Iz ovog ministarstva su podsjetili da je Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju propisano da se težom povredom dužnosti učenika smatra korišćenje svih informaciono-tehničkih uređaja koji ne služe vaspitno-obrazovnom procesu.

Težom povredom dužnosti učenika smatra se i zloupotreba mobilnih telefona, snimanje video-zapisa i fotografija za vrijeme boravka u školi i njihova dalja distribucija i upotreba putem sredstava masovne komunikacije.
Etičkim kodeksom za radnike i učenike osnovne škole definisano je da za vrijeme boravka u školi na nastavnim časovima i ostalim oblicima vaspitno-obrazovnog rada učenicima nije dozvoljena upotreba mobilnih telefona suprotno Zakonu o osnovnom vaspitanju i obrazovanju – dodali su u Ministarstvu prosvjete.

Iz ovog ministarstva su naglasili da svaka škola dodatno, a na prijedlog nastavničkog vijeća, može da propiše da učenicima nije dozvoljeno upotreba mobilnih telefona za vrijeme boravka u školi na nastavnim časovima i ostalim oblicima vaspitno-obrazovnog rada.

Izvor: Srna

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI