U nastavku suđenja za uništavanje dokaza u slučaju “David Dragičević” zatraženo izuzeće tužioca

Damir Alagić, advokat krim – tehničara Zorana Bošnjaka, optuženog za uništavanje dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića, zatražio je danas izuzeće postupajućeg tužioca Dalibora Vreće.
Zahtjev je obrazložen da Vreću odbrana želi saslušati u svojstvu svjedoka.

– Tužilac bi mogao iznijeti dokaze koji mogu pomoći u odbrani mog branjenika, a što se posebno odnosi na izdavanje naredbi u konkretnom slučaju – objasnio je Alagić.

Osim Bošnjaka sudi se i krim-tehničaru Mikici Marjancu.

Tokom današnjeg ročišta u banjalučkom Osnovnom sudu saslušan je inspektor Mirko Živković.
On je u vrijeme istrage smrti potvrdio da je od Bošnjaka preuzeo vreću sa dokazima izuzetnim sa obdukcije Davida Dragičevića i da na spisku nije bio donji veš.

Pažnju kako je naveo, nije obraćao, objasnivši da se iz određenih razloga kao što su vještačenje predmete ili sušenje dokaza, svi predmeti ne dostavljaju zajedno.

Advokat Alagić zatim je pitao da li je i zašto Živković 15. maja 2018. izuzeo predmete i odnio ih na vještačenje u KTC MUP RS.
– Jeste li vi vidoviti – prokomentarisao je Alagić, dodavši kako je Živković predmete izuzeo tri dana prije usmene naredbe tužioca.
Inspektor Živković potvrdio je da je izuzeo predmete.

Na pitanje sudije Radmile Medaković, inspektor Živković nije se mogao sjetiti kako su bili upakovani predmeti, niti ko ih je pakovao, ali je izjavio kako tehnički nije moguće deponovati predmete, ukoliko nisu upakovani u vreće.

Svjedočenjem Živkovića, banjalučko tužilaštvo je završilo sa saslušanjem svjedoka u ovom krivičnom postupku i uložilo je materijalne dokaze.

Kako ovi dokazi prema tvrdnjama advokata Alagića nisu bili praćeni nijednom naredbom tužioca ili suda, odbrana je tražila da se oni izuzmu iz predmeta.

Sudija Medaković izjavila je da će zakonitost dokaza cijeniti prilikom presude.

Advokat odbrane Aleksandar Jokić zatražio je da se kao svjedok sasluša bivši glavni tužilac OJT Banjaluka, a danas advokat iz Srpca Želimir Lepir.

Jokić je objasnio da je Lepir krunski svjedok, jer je vodio istragu i u medijima davao izjave da gaće Davida Dragičevića nisu dokaz u postupku i da na njima nema ništa relevantno.

Mikica Marjanac i Zoran Bošnjak optuženi su za uništavanje dokaza u istrazi ubistva Davida Dragičevića, odnosno bacanje bokserica koje su izuzete sa beživotnog tijela ubijenog Banjalučanina.

Prema Krivičnom zakoniku za krivično djelo  sprečavanje dokazivanja može se izreći maksimalno dvije godine zatvora.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI