U MSURS “Gaming Nights” od 31. jula do 2. avgusta

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske će od 31. jula do 2. avgusta biti domaćin jedinstvenog događaja u Banjaluci koji je organizovan za ljubitelje video-igara, a koji nosi naziv “Gaming [email protected]”.

Pomenuta tri dana biće rezervisana za gejmere u terminima od 17 do 22 časa.

“U tom periodu ovaj muzej će postati mjesto susreta mlađih i starijih generacija, offline i online svijeta, i kroz kreativne i edukativne aktivnosti dodatno učvrstiti vezu između umjetnosti i gejminga u okviru pratećeg programa izložbe ‘Games&Politics/Igre i politika’, koja je rezultat saradnje Gete instituta i Centra za umjetnost i medije ZKM”, kazala je Branka Šestić, portparol MSU RS.

Kako ona kaže, naziv prvog događaja jeste “Jam It”.

“Termin ‘Jam’ koristi se i u muzici i u gejming industriji za zajedničko stvaranje novih djela, tako da je prvi dan rezervisan za jednu od najpopularnijih igara današnjice ‘Fortnite’. Pod vođstvom mentora iz Kuvo TV ekipe učesnici će se upoznati sa ‘sandbox’ modom u igri, a tema samog Jama će biti društveno aktuelna: dizajn mosta u ‘Fortnitu’. Najbolje i najkreativnije gejmere koji će sa mentorima graditi most očekuju i zanimljive nagrade”, kazala je Šestićeva.

Naziv drugog događaja, kako nam otkriva, jeste “Test it”.

“U okviru tog događaja ćemo 1. avgusta testirati najinteresantnije video-igre. Kuvo TV predstaviće svoju trenutnu top listu od 10 video-igara i posjetiocima dati priliku da isprobaju i zaigraju po pet igara koje na inovativan način aktuelizuju važna društveno-politička pitanja ili se odlikuju izuzetnim artističkim konceptom, estetikom i dizajnom, čime ćemo dodatno proširiti osnovne teme izložbe”, kaže Branka Šestić, dodajući da će članovi Kuvo TV ekipe biti tu i da sa posjetiocima diskutuju o pomenutim pitanjima, pruže im dodatne informacije, ali i savjete i preporuke za ulazak u kreativni gejming svijet. Naziv završnog događaja, rezervisanog za 2. avgust, je “Share It”.

“Ovaj događaj će privući najmlađe ljubitelje video-igara jer ćemo trećeg dana u muzeju igrati jednu od najrasprostranjenijih i najuspješnijih video-igara ikada, popularni ‘Minecraft’. Nakon ‘Minecrafta’, dijelimo utiske iz prethodna dva dana, ali i različita mišljenja i stavove kroz panel diskusiju ‘Gejming umjetnost, zabava ili nova industrija’, koja će aktuelizovati nekoliko pitanja”, istakla je Šestićeva, otkrivajući da će neka od pitanja biti industrija gejminga kao ozbiljan fenomen a ne samo zabava, video-igre kao novi vid umjetnosti i digitalna kultura.

Učesnici panel diskusije: Siniša Marčić, pomoćnik ministra nauke i tehnologije u Vladi RS, Tatjana Vučić, direktorica Udruženja IT kompanija “Bit alijansa”, Sergej Sliško, Kuvo TV, Anabela Brkić, projekt menadžer “BRAVO Systems” i dr Sarita Vujković, direktorica MSU RS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI