U izolaciji očekivana eskalacija nasilja, telefoni za prijavu rade 24 časa

Prema podacima, koje je objavila Fondacija “Udružene žene” Banjaluka, pozivajući se na statistike Centra za socijalni rad, policije i tužilaštva, broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici od početka epidemije korona virusa u Srpskoj nije povećan.
Aktivistkinje, međutim, strahuju da je nasilje u porastu, ali da žrtve, zbog izolacije, nisu u prilici da nasilje prijave i da stupe u kontakt sa onima koji im mogu pružiti zaštitu i pomoć.

– Da je tako svjedoči i činjenica da mnoge žene žrtve nasilja iskoriste priliku kada nasilnik ode do prodavnice, da nam se jave. U ovakvoj situaciji solidarnost je od izuzetnog značaja. Ako čujete u komšiluku svađu, galamu, plač, krike, treba da znate da je to vapaj za pomoć i da ste dužni da svaki takav slučaj prijavite policiji – poručila je psihologinja Amela Bašić Tomić, koordinatorka Sigurne kuće u Banjaluci.

Ona je dodala da se nasilje ne dešava zbog izolacije, nego da ono samo ispliva na površinu u porodicama u kojima odavno tinja, ili je bilo prikriveno.

Uz to, žene u doba korone sebe stavljaju na posljednje mjesto, jer su zabrinute za zdravlje djece, a mnogima je ugrožena i egzistencija, jer su zbog krize izazvane epidemijom ostale bez posla ili poslate na čekanje.
Kako su ranije upozorili iz međunarodnih organizacija za zaštitu od nasilja u porodici i nasilja nad ženama, zbog zabrane kretanja i izolacije, u kojoj u vrijeme epidemije žive mnoge porodice, eskalacija nasilja je očekivana.

Da je tako, potvrđuju i podaci iz razvijenih zemalja pogođenih epidemijom, poput Njemačke.

Pošto su žrtve primorane da u doba korone žive 24 sata dnevno sa nasilnikom, napetost raste, a nasilnike ohrabruje i saznanje da žrtve ne mogu izaći iz kuće i potražiti pomoć.

Pozovite, telefoni rade non stop

Kako je potvrdila Lana Jajčević, pravna savjetnica u Fondaciji “Udružene žene”, tokom marta ove godine evidentirano je dvadesetak prijavljenih slučajeva nasilja u porodici na području Banjaluke, koliko ih je bilo i u martu prošle godine.

– Bojim se da je takvih slučajeva mnogo više, ali da žrtve nisu u mogućnosti da to prijave – rekla je Jajčevićeva i pozvala žrtve nasilja da smognu snage i obrate se na SOS telefon 1264, ili mobilni telefon Fondacije 065- 884- 161. Oba telefona su u funkciji 24 sata dnevno.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: