23 nova slučaja zaraze korona virusom u Banjaluci

U Republici Srpskoj je u posljednja 24 časa testirano 765 laboratorijskih uzoraka iz 38 opština, a novi virus korona potvrđen je kod još 39 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.
Prema mjestu prebivališta, 23 osobe su iz Banjaluke, po tri iz Laktaša i Prijedora, po dvije iz Gradiške i Kotor Varoša i po jedna osoba je iz Doboja, Prnjavora, Kozarske Dubice, Oštre Luke, Pala i Kalinovika. Kod većine osoba kod kojih je potvrđen novi virus korona riječ je o bliskom ili porodičnom kontaktu sa ranije potvrđenim slučajevima, dok dio osoba nije mogao da navede epidemiološku vezu sa pozitivnim slučajem, ističu iz resornog ministarstva.

Među novopotvrđenima je 16 žena i 23 muškaraca. Tri žene su starije dobi, deset žena srednje životne dobi i tri mlađe životne dobi. Među muškaricima, osam je starije životne dobi, 12 srednje životne dobi, a tri osobe su mlađe životne dobi.

Među potvrđenim slučajevima je i osam medicinskih sestara i tehničara, od čega šest iz UKC RS i dvije iz bolnice u Gradišci.

U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 časa, testirano je i još 130 zdravstvenih radnika iz Banjaluke, Gradiške, Istočne Ilidže, Doboja, Trebinja, Laktaša, Broda, Stanara, Prnjavora, Prijedora, Dervente, Teslića, Ugljevika, Sokoca i Rogatice i ovi nalazi su negativni.

Testirano je i ukupno 65 osoba koje rade i borave u domovima za starija lica, a pozitivnost je potvrđena kod jedne radnice u domu za starija lica u Kalinoviku. Svih 10 testiranih radnika JU Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević” Banjaluka su negativni na test virusa korona.

Testirano je i 14 zdravstvenih inspektora koji rade na graničnim prelazima, čiji su nalazi negativni. Testirano je ukupno 70 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i ti nalazi su, takođe, negativni.

Do sada je u Srpskoj ukupno registrovano 656 osoba pozitivnih na novi virus korona, 23 osobe su preminule od posljedica oboljenja COVID-19, a oporavljene su 342 osobe. U Republici Srpskoj do sada je su na novi virus korona obavljeno je ukupno 10.403 testiranja. U UKC RS ukupno se liječe 93 osobe sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID-19 hospitalizovano je 39 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji šest pacijenata.
Kod šest pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a tri osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je šest pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) su 33 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici „Sveti Apostol Luka” u Doboju zbrinuto je pet pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje osam osoba, u Bolnici „Srbija” u Istočnom Sarajevu pet, u Bolnici „Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru pet pacijenta i u Univerzitetskoj bolnici u Foči jedan pacijent.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru „Nikola Tesla” u Banjaluci nalazi se 65 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 31, u Domu učenika Bijeljini jedna osoba, u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu jedna osoba i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe.

U Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.518 osobe, a nadzor je završen kod 21.498 osoba.

Na sedam graničnih prelaza u Republiku Srpsku je tokom 24 časa ušlo ukupno 93 osobe, 88 osoba je izašlo iz karatina i upućeno u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karatinima na sedam graničnih prelaza nalazi ukupno 13 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona, te ističu da će sa Institutom za javno zdravstvo RS nastaviti da redovno obavještavaju javnost o epidemiološkoj situaciji u RS.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI