U Galeriji “Plus” otvorena izložba Dragoslava Malinića

Moram da kažem da nimalo nismo pogriješili kada smo nagradu dodijelili baš Dragoslavu, jer je izložba fenomenalna. Dragoslav i ja smo se dogovorili da izložbu podijelimo na dva dijela, jer prije svega Dragoslav je krenuo kao digitalni ilustrator i bavio se ilustracijom u svojoj ranoj karijeri.

Кazao je ovo kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Mladen Banjac prilikom otvaranja izložbe “Ništa strašno mama” Dragoslava Malinića u Galeriji “Plus”.

Malinić je dobitnik prošlogodišnje nagrade Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske na izložbi završne godine Likovnog odsjeka Akademije umjetnosti u Banjaluci. Osvojenim priznanjem, umjetnik ili umjetnica dobiju priliku da organizuje izložbu u Galeriji “Plus”, u terminu koji se poklapa sa završnom izložbom studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Izložba “Ništa strašno mama” je podijeljena u dvije cjeline i nastoji da prikaže širok spektar umjetničkog izražavanja u kome se autor kreće.

– U prvoj polovini prostora galerije možemo da vidimo njegove ilustracije rađene ugljem na papiru, ugljem na zidu i digitalne ilustracije, a u drugom dijelu instalaciju koja se sastoji od dva rada. Кod njega možemo da vidimo da jedan mlad umjetnik barata različitim medijima, koji su u umjetnosti danas i te kako prisutni – rekao je Banjac.

U katalogu izložbe su detaljno objašnjeni proces i namjere umjetnika.

– Prvu cjelinu čine ilustracije, izrađene u klasičnoj tehnici uglja na papiru do digitalnih ilustracija. Slaganje kubističkih formi koje upotrebom intenzivnog kolorita formiraju ženske oblike na digitalnim ilustracijama pokazuje da je riječ o autoru koji podjednako vlada kompozicijom, formom i konceptom, koristeći savremenu tehnologiju da bi produkovao finalni rezultat – stoji u katalogu.

Drugi dio Malinićeve izložbe čini konceptualna instalacija koju predstavljaju radovi “Oda majci” i “Ciklus”. Djela su nastajala tokom studiranja na predmetu intermedijalna umjetnost i predstavljaju krajnji produkt Malinićevog eksperimentisanja u domenu konceptualne umjetnosti.

Malinić u svojim radovima preispituje percepciju stvarnosti, ali i kako i zašto okruženje utiče na umjetnika. Aktivnim istraživanjem zajednice u kontekstu života svojim radovima kroz različite medije nastoji da uspostavi kontakt sa pojedincima i obnovi moć samosvijesti i samoodređenja stvaranjem novih socijalnih paradigmi – naglašeno je iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Mladen Miljanović istakao je da je ova izložba, kao i nagrada, veoma značajna za jednog umjetnika.

– Akademija umjetnosti gotovo 20 godina sarađuje sa Muzejem savremene umjetnosti Republike Srpske i Dragoslav je 20. nagrađeni umjetnik. Svi oni koji su dobili ovu nagradu znaju koliko je to jedan bitan podsticaj upravo u onom trenutku kad vi izlazite sa Akademije i kada se upuštate u neku vrstu konkurencije u tom svijetu umjetnosti koji je veoma kompleksan – istakao je Miljanović.

Izvor: Glas Srpske

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI