U domovima za stare posjete dozvoljene uz mjere opreza

Iako su u UKC-u i u bolnicama širom Srpske posjete zabranjene usljed ponovnog rasplamsavanja kovida, u domovima za starija lica je i dalje dozvoljeno primati posjete, potvrđeno je za “Nezavisne novine”.

Vinko Lolić, direktor Gerontološkog centra Banjaluka, istakao je za “Nezavisne novine” da su posjete u ovom trenutku dozvoljene.

“Mi imamo najavljene posjete, gdje naše zdravstvo određuje koliko posjeta će biti i na koji način će se odvijati, takođe sarađujemo sa Institutom za javno zdravstvo i poštujemo svaku preporuku koju oni daju”, rekao je Lolić.

Dodao je da se u ovom trenutku ne zna da li će doći do zabrane.

“Uputili smo dopise Institutu i očekujemo odgovore. Takođe pratimo stanje naših korisnika, a ako nadležni donesu odluku zabrane posjeta, mi ćemo to poštovati”, kazao je Lolić.

Dom za starija lica “Natura” Pale takođe je potvrdio za “Nezavisne” da su dozvoljene posjete od tri do pet časova uz mjere opreza, kao što su maske i distanca.

Kako je istakla Gordana Lihović, direktorica Doma penzionera Banjaluka, za “Nezavisne novine”, posjete su dozvoljene u periodu od 14 do 15 časova, te su posjetioci upućeni na to da koriste mjere zaštite, tačnije nose maske i održavaju distancu.

“Ukoliko dođe do drastičnog pogoršanja situacije i do preporuke Instituta za javno zdravstvo, mi ćemo sigurno pratiti te preporuke”, pojasnila je ona.

Dodaje da ne žure s mjerama zabrana zbog dosadašnjeg iskustva sa korisnicima, koje je pokazalo da na njih nemogućnost posjeta djeluje traumatično, te su kratke posjete uz mjere opreza zasad dozvoljene.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: