Trotinetom na trotoaru najbrže do šest km/h

Električni trotineti po trotoaru se mogu kretati brzinom do 6 kilometara na sat, a za svaku bržu vožnju građani moraju koristiti saobraćajnicu. Tako predviđa Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Srpske.
Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila prijedlog ovog zakona, koji će sada biti upućen u skupštinsku proceduru.

Izmjenama i dopunama ovog Zakona, po prvi put u Republici Srpskoj je regulisan saobraćaj lakih ličnih električnih vozila kao što je električni trotinet, električni skejtbord, haverbord, segvej i slična vozila. Ova vozila se razvrstavaju u četiri klase.

Građani koji koriste lako lično električno vozilo obavezno će morati da posjeduju identifikacionu potvrdu, ali za sada nije objavljeno gdje će se te potvrde izdavati. Prema ranijim informacijama, izgled, način, postupak izdavanja identifikacione potvrde za električno vozilo i koliko će ona koštati biće uređeno posebnim pravilnikom.
Električna vozila koja se kreću do 25 kilometara na čas ubuduće će morati poštovati pravila koja važe i za bicikliste, što znači vožnju biciklističkim stazama ili saobraćajnicom. Takvo vozilo ne mogu koristiti osobe mlađe od 14 godina. Vozači će morati posjedovati i potvrdu o poznavanju propisa o bezbjednosti saobraćaja na putevima ili vozačku dozvolu kojom se dokazuje pravo upravljanja vozilom bilo koje kategorije.

Obavezno je nositi zakopčanu zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje.

Zakonom su jasnije definisane i odredbe koje se odnose na sveobuhvatne analize saobraćajnih nezgoda, kretanje u raskrsnicama s kružnim tokom saobraćaja, nasilnička vožnja, prevoz životinja u kabini vozila i drugo.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: