Trio Anima u Banskom dvoru

U organizaciji Banskog dvora Kulturnog centra 05. marta 2018. godine (ponedjeljak) u 20.00 časova u Koncertnoj dvorani održaće se koncert pod nazivom „Les Chemins de l’amour“ u izvođenju trio „Anima“ iz Niša i Aleksandra Jakovljevića.

Besplatne pozivnice za koncert mogu se preuzeti na biletarnici Banskog dvora od četvrtka 01. marta 2018. godine.

TRIO ANIMA

Aleksandra Ristić diplomirala je i magistrirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Irine Arsikin. Dobitnik je mnogih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima mladih operskih umjetnika. Solo resitalima predstavila se brojnoj publici širom Srbije, u Crnoj Gori, Sloveniji, Makedoniji, BiH, Italiji, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Austriji, Švajcarskoj, Mađarskoj i Francuskoj. Nastupala je u više navrata sa Simfonijskim orkestrom Vojske Srbije „Stanislav Binički“ iz Beograda, Niškim Simfonijskim orkestrom, Gudačima Svetog Đorđa, orkestrom Constantinus i Simfonijskim orkestrom Fakulteta umetnosti Niš, a ostvarila je i veliki broj nastupa sa raznim gudačkim kvartetima, Niškim duvačkim kvintetom i Libero sekstetom. Učestvovala je u etno projektu „Balkan 2000“ kompozitora Aleksandra Sanje Ilića, sa kojim već više godina uspješno sarađuje. Snimala je numere za pozorišne predstave u Narodnom Pozorištu u Beogradu, Narodnom pozorištu u Nišu i niškom Lutkarskom pozorištu. Od 2003. godine članica je trija ANIMA koji je za kratko vrijeme postigao veliki uspjeh u zemlji i inostranstvu. Ulogom Rozalinde u Štrausovoj opereti” Slijepi miš” u sezoni 2013/14 dala je svoj doprinos obnovi operske scene u Nišu. Alekandra Ristić je redovni profesor i šef katedre za solo pjevanje Fakulteta umetnosti u Nišu.

Ana Veličković- Igić diplomirala je flautu u klasi profesora Tahira Kulenovića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a postdiplomske studije iz kamerne muzike završila je u klasi profesorke Olivere Đurđević na istom fakultetu. Nagrade sa brojnih domaćih i međunarodnih takmičenja iz oblasti solo flaute, ali i kamerne muzike bile su sastavni dio njenog školovanja. Nastupala je kao solista sa Niškim simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom FU „ Concertante”, Kamernim orkestrom “Imperio”. U februaru 2012. godine nastupila je, u okviru projekta “Putevima

Konstantina Velikog”, u Londonu i Jorku izvodeći svjetsku premijeru djela “The Tree of Glory”, kompozitorke Vere Stanojević (SAD).

Član je i jedan od osnivača trija Anima, sa kojim je nastupala širom Srbije, u Crnoj Gori, BiH, Mađarskoj, Italiji, Engleskoj, Francuskoj, Republici Češkoj … Ovaj ansambl ostvario je trajne snimke za RTS, Radio Beograd 202, Radio Novi Sad, Radio Niš.

Opus njenog izvođaštva obuhvata sve muzičke pravce, a poslednjih godina fokusira se na savremenu muziku, što je muzička kritika veoma uspješno okarekterisala. Vanredni je profesor i šef Katedre za Kamernu muziku na Fakultetu umetnosti u Nišu, a njeni studenti nosioci su nagrada sa prestižnih takmičenja i festivala u zemlji i inostranstvu.

Ingrid Janković diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beoradu u klasi profesorke Zorice Dimitrijević-Stošić. Tokom školovanja učestvovala je na mnogim takmičenjima i osvajala prestižne nagrade. Znanje nadograđuje i uz druge eminentne profesore kao što su Dorian Leljak, Kemal Gekić, Irina Skerl, Arbo Valdma. Sa kolegama i studentima ostvaruje veliki broj koncerata. Učestvuje u projektu Fakulteta umetnosti u Nišu kao umjetnički saradnik u opereti “Slijepi miš” J.Štrausa. Član je trija Anima, koji se sa velikim uspjehom predstavlja u zemlji i inostranstvu. Radi na Fakultetu umetnosti u Nišu u zvanju samostalnog umjetničkog saradnika na katedri za Solo pjevanje.

Mr Aleksandar Jakovljević, osnovno muzičko obrazovanje započeo u Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Kraljevu, a srednje muzičko obrazovanje završio u „Školi za muzičke talente“ u Ćupriji. Diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Viktora Jakovčića, a na istom fakultetu magistrirao kamernu muziku u klasi profesora Uroša Pešića. Od 1989. godine djeluje kao član Beogradskog gudačkog kvarteta sa kojim se usavršavao na majstorskom kursu “Amadeus String Quartet“ u Londonu 1991. Sa ovim kvartetom se kvalifikuje u polufinalnu etapu prestižnog takmičenja gudačkih kvarteta u Tokiju. Istovremeno je bio član Beogradske filharmonije, orkestra Pozorišta na Terazijama i Kamernog orkestra Sinfonijeta. Od 1993. godine radi kao profesor violončela u Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Kraljevu. Od 1996. godine živi i radi u Dominikanskoj Republici kao član kvarteta “Belotti“, “Del Orbe“ i Nacionalnog sinfonijskog orkestra u Santo Domingu, nastupajući u svim prestižnim salama od kojih su najznačajnije „Teatro nacional“ i „ Quinto sentenario“. Od 2003. godine radi kao profesor kamerne muzike na Fakultetu umetnosti u Nišu, djeluje kao član: gudačkog tria “Constantinus“ i vođa čelo sekcije u istoimenom kamernom orkestru, gudačkog tria „La KampaLamela“ klavirskog tria „Pesante“ i kvinteta „Akademiks“. Nastupao u gotovo svim najznačajnijim koncertnim salama u zemlji, kao što su: Kolarčeva zadužbina, Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“, Gradska skupština, Atrijum narodnog muzeja, Matica srpska u Novom sadu, Gradska kuća u Subotici, Gimnazija u Kragujevcu, Ustanova kulture „Parobrod“ itd. U periodu od 2003. – 2008. godine bio je angažovan kao mentor čelo sekcije Internacionalnog simfonijskog orkestra mladih, Centralnoevropske inicijative, nastupajući u gotovo svim značajnijim koncertnim dvoranama širom Evrope. Od novembra meseca 2011 .godine je umjetnički rukovodilac i dirigent Gradskog orkestra „Crvčanin“. Član je ansambla za izvođenje tradicionalne i klasične muzike „Bojana i Nikola Peković“. Od 2017. godine deluje kao dirigent Mešovitog hora „Sv. arhiđakon Stefan“ pri crkvi Svete Trojice u Kraljevu. Trenutno radi na Fakultetu umetnosti u Nišu, u zvanju vanrednog profesora, na Katedri za Kamernu muziku.

P R O G R A M

LES CHEMINS DE L’AMOUR”

l.Diemer – “Serenade”

J.Massenet – “Elegie”

M.Ravel – “Chansons madecasses”

Nandove…”, “Aova”, “Il est doux”

M.Ravel – “Tout gai”

————— PAUZA ————–

R.Hahn – “A chloris”

G.Faure – ”Le papillon et La Fleur”

C.Debussy – “Nuit detoiles”

E.Satie – “Je te veux”

F.Poulenc – “Les chemins de l’amour”

C.Saint-Saens – “ Danse macabre”

L.Delibes – “Les filles de Cadix”

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: