“Terorista” iz Zimzograda šest godina po sudovima

U Vrhovnom sudu Republike Srpske danas je održano ročište po prvoj optužnici za terorizam u Republici Srpskoj na kojoj se zbog statusa na društvenim mrežama o Zimzogradu našao Milan Macura iz Banjaluke.
Okružni sud u Banjaluci je prije tačno tri godine u ponovljenom postupku oslobodio Macuru, prateći instrukcije koje mu je tada dao Vrhovni sud Republike Srpske u ovom predmetu.

U obrazloženju presude sud je, između ostalog, naveo da biće krivičnog djela terorizma mora imati dva osnovna elementa, i to radnju izvršenja i cilj.

– Da bi se radilo o krivičnom djelu terorizma, nije dovoljno samo da neko lice preduzme radnju prijetnje, već je potrebno utvrditi da li je tu prijetnju preduzelo u namjeri, odnosno u cilju ozbiljnog zastrašivanja građana i s ciljem ozbiljnog narušavanja, odnosno uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih i društvenih struktura Republike Srpske – naveo je u presudi okružni sud.

U slučaju Milana Macure tako, ne proizilazi da je spornu poruku optuženi objavio u cilju, odnosno u namjeri ozbiljnog zastrašivanja građana i s ciljem ozbiljnog narušavanja, odnosno uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih i društvenih struktura Republike Srpske, koja činjenica predstavlja bitan elemenat krivičnog djela terorizam.
Spornu poruku koju je Republičko javno tužilaštvo okvalifikovalo kao terorizam prenosimo u cjelosti.

– Volio bih da se ova moja molba shvati jako ozbiljno. Cijenim da bi sve dobrotvorne organizacije na ovim prostorima koje se bave uvozom C4 eksploziva, nafte, bombi, minobacača, kalašnjikova itd, a i nije da ih nema, imali korist od sljedećeg. Odgovorno tvrdim da sam prvoklasan materijal za samoubicu i voljan sam da to pokažem na primjeru Zimzograda. Bez problema mogu natovariti na mene 150 kilograma C4, bez da iko posumnja, a kada postignem potrebno ubrzanje, niko me ne zaustavlja. Vjerujem da sa tom količinom mogu obuhvatiti prečnik Brko – Royal Plaza, umro sam presretan. A zašto to radim?! Riječima pjesnika: moja žrtva u odnosu na dobrobit naroda. Zahvaljivaćete mi se za cca 20 godina. Oslobodiću vas pogani, smrdljivih kobasica, razrijeđenog piva, vina i rakija. Primitivizma bl. gazda, droljetina i svih ostalih piz…. Po meni će se zvati škole, ustanove, javna dobra. Djeci ćete davati moja imena i tjerati ih da dižu sirov čelik. O meni će se učiti, pričati bajke – napisao je optuženi Macura 8. decembra 2016. godine na svom profilu.

Poruka je bila “zakačena” na stranicu Zimzograda nakon čega su organizatori odmah obavijestili policiju, kojoj nije trebalo dugo da uhapsi mladića.

Uslijedile su godine agonije, a Macura je nakon prvog suđenja bio osuđen uslovno na godinu dana.

Vrhovni sud RS je ovu presudu ukinuo, a okružni sud je u ponovljenom postupku 15. novembra 2019. godine oslobodio Macuru.

Tokom današnjeg ročišta u Vrhovnom sudu RS republički javni tužilac Goran Glamočanin je ostao kod svih navoda žalbe istakavši da okružni sud nije sa pažnjom cijenio iskaze svjedoka koji su tvrdili da je sporna poruka Macure za njih bila jeziva.

Ovi svjedoci inače bili su organizatori manifestacije Zimzograd.

Osumnjičenog banjalučkog “teroristu” citati iz “Crnog Gruje” i sarkazam doveli na optuženičku klupu?!

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI