Počinje 57. Kočićev zbor

Sve je spremno za početak 57. Kočićevog zbora, a svečano otvaranje će biti upriličeno sutra, 26. avgusta, u 10.00 časova, u Parku „Petar Kočić“.

Obilježavanje će započeti polaganjem vijenaca na spomenik našem književniku i narodnom tribunu Petru Kočiću, nakon čega će biti dodijeljena i nagrada „Zmijanjče“ za mlade pisce iz svih osnovnih škola u Republici Srpskoj.

Prvog dana Kočićevog zbora biće održano i veče satire, kada će na ljetnoj pozornici tvrđave Kastel nastupiti domaći književniici koji će predstaviti svoju satiru u Kočićevom duhu, a zatim i Branko Đurić Đuro sa stendap komedijom.

Manifestacija posvećena narodnom tribunu Petru Kočiću, i ove godine, uz novi koncept donosi brojne sadržaje koji će biti održani u Stričićima na Manjači.

Drugi dan nazvan Dan slobode rezervisan je za predstavljanje zmijanjske kulture i tradicije, koje će biti upriličeno na autentičnoj lokaciji u Stričićima.

Naime, u subotu, 27. avgusta od 12.00 časova na zborištu „Kod Jablana“ (gradski šator) posjetioci će imati priliku da učestvuju u radionici veza, druže se sa piscima, pogledaju modnu reviju Zmijanjskog veza i probaju jela tradicionalne kuhinje.

Posebno zanimljiva biće i radionica kuhanja, u kojoj će se naše porodice oprobati u pripremim tradicionalnih jela.

Tog dana na zborištu u Stričićima biće održan prvi dio bodljavine bakova za nagradu „Jablan“.

U subotu će takođe u porti manastira Gomionica biti održan književni čas, te položeno cvijeće na spomen ploču Ocu Gerasimu, a isti dan u Banskom dvoru biće održano književno veče.

Završni treći dan Kočićevog zbora započeće već od 9.00 časova služenjem Svete arhijerejske liturgije u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, nakon čega će biti odata počast junacima otadžbine, te položeni vijenci na Spomenik poginulim borcima u Stričićima.

Takođe u Stričićima, sa početkom u 12.00 časova biće održana svečana akademija, uz bogat kulturno-umjetnički program i dodjelu Kočićeve nagrade.

Na zborištu će se nastaviti nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima, učešće padobranaca i drugi dio bodljavine bakova i dodjela nagrade „Jablan“.

Pred sami početak ovogodišnjeg „Kočićevog zbora“, 24. avgusta u Beogradu u Aleji velikana položeni su vijenci na grob Petra Kočića te na njegov Spomenik u Čuburskom parku, a u večernjim časovima održano je i književno veče.

Besplatan prevoz i parking u Stričićima
Pored besplatnog prevoza, tokom predstojećeg vikenda i parking u Stričićima biće besplatan za sve posjetioce manifestacije „Kočićev zbor“.

Prevoz od Banje Luke do Stričića biće dostupan 27. i 28. avgusta u sljedećim terminima:

-subota, 27. avgust – polazak iz Banje Luke sa Stare autobuske stanice u 11.00 časova, a povratak iz Stričića u 18.00 časova;

-nedjelja, 28. avgust – polazak iz Banje Luke sa Stare autobuske stanice u 10.00 časova, a povratak je organizovan na način da prvi autobus iz Stričića polazi u 16.00 časova, a drugi u 18.00 časova.

Svi zainteresovani koji žele posjetiti manifestaciju „Kočićev zbor“ prijaviti se mogu na telefon 051/244 504.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve navode da, ukoliko bude velika zainteresovanost za odlazak na manifestaciju, Grad će obezbijediti i dodatne polaske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI