Studijski program medicina na engleskom jeziku probudio veliko interesovanje

Studijski program medicina na engleskom jeziku u Banjaluci probudio je veliko interesovanje, pa će se od novembra na Medicinskom fakultetu u najvećem gradu Srpske za najhumaniji životni poziv spremati i studenti iz Indije.

Rekao je to “Glasu Srpske” dekan banjalučkog Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić dodavši da je ova visokoškolska ustanova prva na banjalučkom Univerzitetu uvela studijski program na engleskom.

– Vlada veliko interesovanje kandidata iz Indije. Oni su i ranije tražili fakultete po Evropi i čim smo raspisali konkurs za strane studente oni su se odmah javili. Osim toga, nešto prijava imamo i iz Turske, Japana i Amerike – rekao je Škrbić, dodavši da su dobili saglasnost Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS za novi plan i program medicine koji su prilagodili studiju na engleskom jeziku.

Škrbić je istakao da je maksimalan kapacitet 100 stranih studenata.

– Za sada imamo oko 50 prijavljenih kandidata. Vidjećemo koliko će ih još biti. Predavanja bi trebalo da počnu u novembru – rekao je Škrbić.

Naglasio je da je uvođenje studija na engleskom jeziku značajan iskorak koji će sigurno doprinijeti jačanju međunarodne reputacije banjalučkog Medicinskog fakulteta.

– Studenti iz inostranstva koji budu studirali kod nas imaće rok od tri godine da nauče srpski jezik jer ih na trećoj godini očekuje odlazak u klinike, a da bi mogli da razgovaraju sa pacijentima i uzmu anamnezu moraju da nauče srpski jezik – kazao je Škrbić, dodavši da sa kolegama na Filološkom fakultetu dogovaraju saradnju po pitanju intenzivnijeg učenja jezika.

Pojasnio je da će osim redovne nastave iz srpskog, studentima biti ponuđen i dodatni program učenja jezika kako bi što prije i što bolje savladali sve.

Škrbić je rekao i da su u toku razgovori sa vlasnikom nekadašnjeg samačkog hotela u naselju Starčevica, te da će vidjeti da stranim studentima smještaj bude ponuđen u tom objektu.

Istakao je da cijena školarine za godinu za inostrane studente na medicini na engleskom jeziku iznosi 4.000 evra, što je, kako kaže i najpovoljnija cijena u regionu.

Škrbić je naglasio i izuzetno dobru saradnju sa Medicinskim fakultetom u Foči koji je prvi u Srpskoj, u oktobru 2020. godine, uveo studij medicine na engleskom jeziku i već bilježi dobra iskustva.

Saradnja

Ranko Škrbić je ispričao da su njihovi partneri iz Indije veoma zainteresovani za bilateralnu saradnju, odnosno da pruže mogućnost da i određen broj studenata iz Banjaluke odsluša jedan ili nekoliko semestara u Indiji.

– Osim toga, razgovaramo i o razmjeni nastavnog kadra da kolege koje su na doktorskim studijama i izraze želju odu na neke univerzitete u Indiji – kazao je Škrbić.

Izvor: Glas Srpske

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI