Studenti sumnjaju da će ove godine ući u sobe

Nadležni uvjeravaju da će studenti u sobe Studentskog centra “Nikola Tesla” moći najdalje do druge polovine novembra, ali oni su skeptični da će i taj rok biti probijen.

Decembarsko nevrijeme koje je studentima uništilo sobe i bukvalo njih oko 1.000 istjeralo na ulicu, osjetiće se i početkom ove akademske godine, jer sobe još nisu sanirane.

Radovi na Studentskom centru “Nikola Tesla” počeli su početkom maja i trebalo bi da budu gotovi do početka septembra, jer je predviđeni rok 120 radnih dana. Međutim, ipak neće biti tako.

Paviljoni jedan i dva, zajedno sa restoranom, trenutno liče na ruševine, oko njih je otpad iz unutrašnjosti, ostaci zidova i stiropora, te studenti ne vjeruju da će uskoro biti gotovi radovi.

– Sumnjam da ćemo ove godine ući u sobe, jer ovo nije ni pola gotovo. Ja sam već našla sobu sa drugaricom u kojoj ćemo biti tokom septembarskog roka, jer ne možemo putovati iz Bileće svake sedmice na ispite – kaže studentkinja Sanja.

Dodaje da je od nevremena prošlo skoro devet mjeseci, a studenti još ni ne znaju kada će u svoje sobe, što im predstavlja veliki problem.

– Nama sa juga je najgore, jer autobusom nam treba i po devet sati do Banjaluke. Moram da dođem i prijavim ispit, zatim da izađem i polažem, a onda sačekam rezultate i upis ocjene. Treba mi soba; zato smo morale da iznajmimo stan, jer ne vjerujem više u obećanja – kaže ona.

Studenti sa kojima smo razgovarali kažu da im je katastrofa sa domom pomutila mnoge planove i otežala studiranje ove godine, jer se još od zime sele iz stana u stan, nadajući se da će dom biti obnovljen.

Radnici su i juče radili punom parom, ali i sami priznaju da ne znaju kada će sve biti gotovo.

Kasne jer su kasnije počeli

Sa druge strane, direktor Studentskog centra “Nikola Tesla”, Zoran Babić priznaje da će rok biti probijen, ali da sve mora biti gotovo do druge polovine novembra.

– Završetak radova na prvom paviljonu će kasniti jer su radovi kasnije počeli. Studenti su tražili da ih ostavimo 17 dana duže u sobama kako bi završio julski ispitni rok, što smo i uradili. Radnici će na ovom paviljonu raditi ubrzanim tempom, te se nadam da će do nove akademske godine sve biti gotovo, odnosno, do druge polovine novembra mora biti gotovo, moramo smjestiti studente – rekao je Babić.

Dodaje da radovi idu predviđenom dinamikom, te da je veliki dio posla obavljen, što se vidi i vani i unutra.

– U razgovoro sa investitorima sam zaključio da sve ide po planu, osim tih 17 dana zbog kojih su kasnili sa početkom radova – rekao je Babić.

Oko 1.000 studenata čeka na svoj novi-stari smještaj, te poručuju da ne vjeruju u obećanja dok ne vide svoje sobe.

Podsjećamo, resorni ministar Dane Malešević potpisao je 19. aprila ugovor sa izabranim izvođačem radova o obnovi studentskih paviljona jedan i dva Studentskog centra “Nikola Tesla” u vrednosti 2.808.317 KM.

Sve zbog nevremena u decembru

Star i dotrajao studenjak dokrajčilo je decembarsko nevrijeme kada je vjeter trgao krovove sa zgrada, koje su nakon kiše poplavile i ostale totalno uništene.

Studenti su tada bili evakuisani, te kasnije raspoređeni u preostale paviljone, gdje ih je u sobama boravili i po petoro. Mnogi od njih odmah su prešli u privatne iznajmljene stanove u kojima su ostali sve do sada.

Izvor: Srpskainfo

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: