Stiglo 28 primjedbi na budući izgled centra grada

Novi Regulacioni plan centralnog gradskog područja Banjaluke našao se danas na javnoj raspravi, nakon što je Skupština grada na 25. sjednici održanoj 5. septembra ove godine, usvojila nacrt ovog dokumenta koji bi trebao da utvrditi izgled centra grada u budućnosti.

Nacrt ovog plana obuhvata prostor koji se nalazi između ulica: Aleja Svetog Save, Vuka Karadžića, Jovana Dučića, Grčke, Nikole Tesle, Kninske, Bulevara cara Dušana, Kralja Petra I, Zdravka Čelara, Teodora Kolokotronisa, Gorana Radulovića, Vase Pelagića i rijeke Crkvene.

U toku ponovljenog javnog uvida, na plan je stiglo 28 primjedbi, od čega je pet usvojeno u potpunosti, a 10 djelimično, saopštili su iz Grada.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević, naglasio je da  je osnovna razlika između ponovljenog nacrta regulacionog plana i prvobitnog dokumenta u tome što je izvršena parcelacija na svim lokacijama kako ne bi došlo do nemogućnosti podjele između vlasnika.

– Na primjer, u međuvremenu smo dobili zahtjev Tehničke škole da se izvrši povećanje spratnosti njihovog objekta iz razloga što bi u ovoj školi, pored njih, trebalo da bude smještena i Građevinska škola koja više ne bi bila „podstanar“, što je sada slučaj. Pored toga, novim nacrtom su uvažene i primjedbe stručne javnosti u vezi sa planiranim neboderima na način da su ove lokacije planirane kao zone koje će ići na studiju realizacije, dok će drugi dio zona ići na javne konkurse. Nadam se da ćemo, poslije provedene javne rasprave, dobiti regulacioni plan po mjeri svih građana – naveo je Stanarević i dodao da je, odnosu na raniji plan, povećan i broj zelenih površina.

Predstavnici nosioca izrade plana – Instituta za građevinarstvo „IG“, u obrazloženju rješenja iz novog nacrta plana, rekli su da su se  najveće izmjene desile u bloku između Srpske i Ulice bana Lazarevića gdje je bio planiran šoping mol, dok je novim prijedlogom definisana zelena površina, a propisana je i obavezna izrada konkursnog rješenja za blok u cjelini.

– U neposrednoj blizini,  Dom sindikata se zadržava u postojećim gabaritima. Na staroj autobuskoj stranici važećim planom predviđena je gradnja poslovnih objekata, dok je nacrtom ovog plana planirana izgradnja nadzemnih garaža sa mogućnošću poslovnih sadržaja u prizemlju. Na lokaciji parkinga kod „Kraša“ bio je planiran poslovni objekat, a predloženo rješenje sada je park. Na prostoru između Banskog dvora i Narodnog pozorišta urađena je izmjena i tu je planiran prostor za izgradnju objekata kulture, izuzev postojećeg parka – naglasili su predstavnici „IG“-a.

Kada su u pitanju rješenja u Ulici Sime Šolaje, uvažene su brojne primjedbe građana, pa su tako na lokaciji popularnog „Građiša“, umjesto planiranog parkinga, predviđene zelene površine, a planirano je i saobraćajno uključenje u Aleju Svetog Save iz Ulice Sime Šolaje. Jedna od izmjena u odnosu na važeći plan tiče se i centralne gradske saobraćajnice ispod koje neće biti pravljen tunel već će ona biti zadržana u postojećim gabaritima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: