Stefan Milenković i Vladimir Đorđević u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora večeras od 20 časova održaće se koncert dva svjetska virtouoza Stefana Milenkovića(violina) i Vladimira Miloševića(klavir)

U Srbiji ovjenčan nagradama umjetnik vijeka Stefan Milenković, kog je Njujork tajms nazvao “istinskim virtuozom”, svirao je u nekim od najprestižnijih dvorana na svijetu, kao što su Karnegi hol u Njujorku, Kenedi Centar u Vašingtonu, Kadogan hol u Londonu, Suntori Hol u Tokiju i La Fenis u Veneciji.

Nastupao je s uglednim orkestrima poput Berlinskog simfonijskog orkestra, NDR Hanover, Simfonijskog orkestra države Indianapolis, Simfonijskog orkestra države Juta, Kamernog orkestra Orfeus i Helsinške filharmonije, pod palicama dirigenata poput Sir Nevil Marinera i Lorin Mazel.

Milenković je svirao za predsjednike Ronalda Regana i Mihaila Gorbačova, te za Papu Jovana Pavla II. Sa šesnaest godina imao je svoj hiljaditi nastup, a dobitnik je prestižnih nagrada na međunarodnim takmičenjima širom svijeta.

Duboko privržen međunarodnom humanitarnom radu, Milenković je učestvovao u gala koncertima pod pokroviteljstvom UNESCO-a, s umjetnicima poput Placida Dominga, Aleksisa Vajsenberga i Sir Jehudi Menuhina.

Diskografija g. Milenkovića obuhvata četiri komercijalna izdanja za italijansku etiketu “Dynamic”, uključujući kompletne sonate i Partite za solo violinu J. S. Baha, kompletan opus za solo violinu, kao i 24 Kaprisa Nikolo Paganinija, te njegovo kultno djelo “In cuor più non mi sento.”

Milenković je snimio i brojna izdanja za srpsku izdavačku kuću PGP RTS. Nedavno su objavljeni nosači zvuka s premijernim snimcima klavirskog trija i klavirskog kvinteta Vitorija Đaninija sa učesnicima Manchester festivala kamerne muzike, te snimcima Violinskog koncerta u D-duru J. Brahmsa i Violinskog koncerta u a-molu A.

Glazunova uz Simfonijski orkestar RTV Slovenije, pod palicom maestra En Šaoa, za RTV SLO Klasika.

Kao umjetnik eklektičnih stilskih interesa, Milenković je sarađivao s britanskim rok sastavom “Gorilaz”, gitaristom Vlatkom Stefanovskim i lautistom Edinom Karamazovom.

Studirao je u klasi čuvene profesorKE Doroti De Lej na prestižnoj školi Džulijard u Njujorku. Posvećen i pedagoškom radu, predavao je na fakultetu Džulijard kao asistent Icaka Perlmana, a trenutno je profesor na Univerzitetu Ilinois, SAD. Stefan Milenković svira na violini Đovani Batista Guadanjinija iz 1783. godine.

Najistaknutiji pijanista svoje generacije Vladimir Milošević, završio je osnovno i srednje muzičko obrazovanje u Leskovcu, u klasi prof. Mile Veljković, a zatim nastavio studije na Fakultetu muzičke umJetnosti u Beogradu gdje je diplomirao i magistrirao u klasi prof. Nevene Popović.

Usavršavao se na pijanističkoj akademiji “Incontri col Maestro” u Imoli (Italija) u klasama Lazara Bermana i Mihela Dalberta i u Parizu na Ecole Normale de Musique.

Proglašen je umjetnikom u usponu za 2013. godinu od strane Udruženja koncertnih umjetnika Njujorka (New York Concert Artists & Associates). Ovo priznanje mu je omogućilo da nastupi sa Simfonijskim orkestrom NYCA u sali Merkin hol u Njujorku izvodeći Prvi Klavirski koncert u b-molu P. I. Čajkovskog.

Nastupao je na festivalima širom Evrope i svijeta: Pariz, London, Berlin, Prag, Sankt Petersburg, Beč, Tel Aviv, Milano, Lion, Nica, Kazablanka, Marakeš, Porto Alegre, Pelotas. Kao pobjednik takmičenja “Concerti in Villa” u Vićenci debitovao je u čuvenoj dvorani Karnegi hol u Njujorku.

Redovno nastupa i kao kamerni umjetnik u duetu sa violončelistom Draganom Đorđevićem na festivalima u Sankt Petersburgu, Zagrebu, Ljubljani, Kotoru, te uglednim solistima kakvi su violinisti Stefan Milenković i Roman Simović, Tim Hju (violončelo) Janoš Balint (flauta), Dejan Gavrić (flauta), David Kastro-Balbi (violina), Erik Kramb (violina).

Sa francuskim pijanistima Mišelom Dalberom i Žan Bernar Pomijeom i orkestrom iz Bretanje izveo je Mocartov trostruki klavirski koncert na prestižnim festivalima u Renu i Lilu. Nastupao je sa filharmonijskim orkestrima iz Kejptauna i Johanesburga, Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Radio Televizije Srbije, Kwazulu Natal filharmonijskim orkestrom iz Durbana, Orkestrom Praške opere, Simfonijskim orkestrom Teatra Olimpiko u Vićenci, Simfonijskim orkestrom grada Volongonga, Pomorskom Filharmonijom, Kamernim orkestrom “Dušan Skovran”, Simfonijskim orkestrom Kamerata Serbika.

Dobitnik je više prestižnih nagrada na takmičenjima u Poljskoj, SAD-u, Australiji, Italiji, Francuskoj. Snimao je za radio i TV stanice u Japanu, Brazilu, Maroku, Kanadi, Poljskoj, Izraelu itd. Zaposlen je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u zvanju vanrednog profesora.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI