Šteta od požara u preduzeću “Procesna oprema” skoro 1,5 miliona KM

Najmanje milion i po maraka iznosi direktna šteta nastala u požaru, koji je u utorak popodne izbio u preduzeću “Procesna oprema” u Trnu, kod Laktaša, procjenjuju vlasnici ove firme.

U višečasovnom gašenju vatrene stihije, čiji su se plameni jezici dizali i po nekoliko desetina metara iznad objekta, učestvovalo je 14 vatrogasaca, od čega osam iz Laktaša i šest iz Banjaluke, koji su na intervenciju došli sa po tri vozila.

Saznaje se da je potrošeno oko 78.000 litara vode, što dovoljno govori o razmjeri požara.

Srećom, povrijeđenih nije bilo, a vatrogasci su uspjeli da spriječe širenje vatre na kuću vlasnika i kuću komšije, koje se nalaze nedaleko od fabrike u plamenu, a u kojoj su se proizvodili bojleri te oprema za pivare, mljekare i sokare.

Veljko Vukadin, sin vlasnika preduzeća, ističe da su opredijeljeni da obnove proizvodnju, iako je šteta ogromna.

“Izbjegli smo iz Jajca, gdje nam je sve izgorjelo, i moj otac Slobodan je ovdje krenuo od nule. One 2014. godine dva puta su nam štetu nanijele poplave, a sada dolazi i do požara. Sada imamo direktnu štetu od najmanje 1,5 miliona KM, a indirektna je znatno veća. Ali, nećemo pokleknuti”, priča Veljko Vukadin za “Nezavisne”.

Osim objekta, izgorjele su i jako vrijedne mašine. Samo jedna od njih vrijedi oko 400.000 maraka. Ovo preduzeće zapošljava oko 15 radnika, koji, sudeći po najavama vlasnika, ne moraju da brinu za egzistenciju.

“Definitivno smo opredijeljeni za sanaciju i nastavak proizvodnje”, kaže Vukadin.

Na pitanje šta je uzrok požara, sliježe ramenima. Isprva se spekulisalo da je u pitanju kotlovnica, ali je to isključeno, jer je ona neoštećena. Pošto postoje pretpostavke da su krive elektroinstalacije, na potezu su inspektori, koji će pregledati snimke video-nadzora i utvrditi kako je došlo do havarije.

Da gori firma, vlasnike je u četvrtak oko 18.25 obavijestio komšija. O svemu su potom obaviješteni vatrogasci iz Laktaša, a u pomoć su im priskočile i kolege iz Banjaluke.

“Na terenu je bilo naših osam vatrogasaca sa tri vozila. Mi smo potrošili oko 48.000 litara vode. Dugujemo veliku zahvalnost kolegama, pripadnicima Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banjaluka, koji su nam nesebično pomogli”, kaže za “Nezavisne” Duško Džepina, komandir Vatrogasne jedinice Laktaši.

Banjalučki vatrogasci kažu da ih je na mjesto događaja izašlo šest, sa tri vozila, a utrošili su oko 30.000 litara vode.

“U blizini mjesta požarišta imali smo hidrantsku mrežu, tako da se nismo morali vraćati u jedinicu, čime smo ubrzali dejstvo”, priča nam Mladen Ćućun, načelnik banjalučkog Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice.

Laktaški vatrogasac Zoran Đurić, koji je učestvovao u gašenju požara, rekao nam je da je spasena kuća vlasnika firme, ali i komšijina.

“Spasena je i jedna hala, a jedna je izgorjela”, rekao je Đurić.

Uviđaj su izvršili policija i tužilac, a istraga se nastavlja.

Sudarili se gledajući vatru
Dok je trajala borba s velikim požarom u Trnu, na obližnjem magistralnom putu sudarila su se tri vozila, s tim što povrijeđenih nije bilo.

Postoje tvrdnje da se lančani sudar, najvjerovatnije, dogodio jer su vozači gledali prema hali u plamenu.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI